Comuna Bolboși, în sărbătoare

Loading

Locuitorii comunei Bolboși au avut, săptămâna trecută, două motive de sărbătoare. Joi, 12 septembrie, a avut loc cea de-a 24-a ediție a Festivalului Lăutarilor Gorjeni, iar pe 14 septembrie a fost celebrată Ziua Înălțării Sfintei Cruci, care aici este marcată de un ritual deosebit de interesant.

Zeci de săteni din Bolboși prăznuiesc împreună de Înălțarea Sfintei Cruci
Zeci de săteni din Bolboși prăznuiesc împreună de Înălțarea Sfintei Cruci

Comuna Bolboși este singura localitate din Gorj unde, în fiecare an, se întâlnesc tarafurile de lăutari, pentru a ne aminti care este muzica populară tradițională din județul nostru, aceasta suferind, în timp, multe transformări. De aceea, este foarte bine că autoritățile nu lasă să dispară tradiția, festivalul, ajuns la cea de-a 24-a ediție, fiind organizat de Primăria, Consiliul Local și Căminul Cultural Bolboși, partener fiind Consiliul Județean Gorj, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale.
Ziua de 14 septembrie, a Înălțării Sfintei Cruci a fost și ea un motiv de sărbătoare pentru locuitorii comunei Bolboși.
În fiecare an, zeci de localnici merg în pelerinaj, cu merinde de post, în Dealul Măiag, unde a fost ridicată o cruce impresionantă, ce se vede de la distanță cum străjuiește întreaga comună. Tineri călări, preoți, conducători ai obșteri și oameni de rând, cu toții parcurg câțiva kilometri pe jos, purtând cu mândrie staegul României.
Potrivit mărturiilor unor cronici, la data de 14 septembrie sărbătorim amintirea a două evenimente deosebite legate de lemnul Sfintei Cruci: Înălţarea Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Hristos şi Sfinţirea bisericii Sfântului Mormânt, construită deasupra mormântului Domnului de către împăratul Constantin cel Mare.