Colegiul Tehnic Nr 2 Târgu-Jiu, pe urmele tradiției culinare în Turcia

Loading

Colegiul Tehnic Nr. 2 din Tg-Jiu  a participat  la o nouă mobilitate din calendarul proiectului multilateral Comenius The European teenagers between culinary tradition and fast food. Proiectul se derulează  pe durata a doi ani școlari, 2012-2013 și 2013-2014, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale în cadrul Programului de învățare pe tot parcursul vieții, Programul Sectorial Comenius.

Liceenii gorjeni au luat contact cu bucătăria turcă
Liceenii gorjeni au luat contact cu bucătăria turcă

Delegațiile partenere s-au întâlnit de data aceasta în Turcia, în exotica Antalye, gazdă fiind echipa Comenius a liceului YUSUF ZİYA ÖNER FEN LİSESİ.
Instituția este situată la 40 de km de centrul orașului și face parte din corpul de elită al liceelor, cu un procent de 10% elevi super dotați, înscriși în programul special al Ministerului Educației și peste 95% elevi absolvenți acceptați în universități. Atât elevii cât și profesorii ne-au primit cu deosebită ospitalitate și prietenie, demonstrând un interes viu pentru cultura și tradiția oaspeților.
Programul vizitei a cuprins ședințe de lucru pe tematica proiectului, vizitarea unei fabrici de produse lactate (Yörükoğlu), degustări de produse tradiționale și excursii culturale în zonele de est și vest ale Antalyei. Printre obiectivele turistice vizitate  numărându-se Kaleiçi, centrul istoric, Finke- ruinele orașului Limyra,  Demre (Myra -cetate a Regatului Lycia), Teatrul Greco-Roman, Necropolisul cu morminte după modelul caselor săpate în munte, biserica și mormântul Sfântului Nicolae, ruinele de la Perge (capitala Pamphyliei antice), Teatrul din Aspendos, Side  și cascada Manavgat.
Despre bucătăria turcească am aflat că este una dintre cele mai variate, având ca ingrediente principale peștele, carnea de oaie, de vită, legume, fructe  și nelipsitele condimente, iar cele mai cunoscute specialități sunt döner kebap, șiș kebap, meze, menemen, baklava, kunefe. Fiecare masă se încheie savurând un ceai sau tradiționala cafea turcească. Masa festivă de la finalul vizitei, cu meniu tradițional turcesc, a constituit un bun prilej pentru înmânarea certificatelor de participare la această întâlnire din cadrul proiectului.
Prof.  Otilia Bengescu
Prof. Eliana  Bistreanu