Colegiul Tehnic Nr. 2 a împlinit 50 de ani

A trecut o jumătate de veac din momentul când se puneau bazele actualului Colegiu Tehnic Nr 2 Târgu-Jiu. Dacă inițial a fost vorba de o Școală Profesională a Fabricii de Ciment Târgu-Jiu, în prezent vorbim de unul dintre cele mai importante licee din județul Gorj. Ca un argument, Colegiul Tehnic Nr 2 deține titlul de “Școală Europeană” obținut succesiv în anii 2008, 2011 și 2014.

Primarul Municipiului și-a amintit de anii de liceu
Primarul Municipiului și-a amintit de anii de liceu
Colegiul Tehnic Nr 2 a împlinit 50 de ani
Colegiul Tehnic Nr 2 a împlinit 50 de ani

În prima zi de iunie din acest an, Colegiul Tehnic Nr 2 a ales să marcheze semicentenarul chiar în clădirea unde își deschidea porțile pentru învățământul profesional acum 50 de ani. A fost o ceremonie emoționantă mai ales că la aceasta au participat foști și actuali profesori, foști și actuali elevi și aici trebuie să îl amintim pe Florin Cârciumaru, primarul Municipiului, cel care își amintea cu nostalgie de profesori și colegi dar și de internatul unde a locuit toți cei cinci ani de școală.

Recurs la istorie

Teodor Mergea, directorul acestei instituții școlare și profesor de istorie, ne-a punctat câteva momente importante din istoricul actualului Colegiu Tehnic Nr 2 în exclusivitate pentru săptămânalul VERTICAL: “Liceul nostru-spune Teodor Mergea-a apărut în 1966 ca Școală Profesională a Fabricii de Ciment Târgu-Jiu, cu profiluri și meserii din domeniul construcțiilor. Sediul nostru a fost încă de la început în strada Victoriei, nr 132-134. Au apărut schimbări în anii următori: 1969-Grup Școlar Materiale de Construcții, 1971-Liceul Industrial Materiale de Construcții, 1972-Grup Școlar de Materiale de Construcții, 1980-Liceul Industrial Nr 2, 1993-Grup Școlar Industrial Materiale de Construcții și în 2008-Colegiul Tehnic Nr 2. Desigur, în toți acești ani, baza noastră materială a crescut constant. Istoria și tradiția celor 50 de ani de existență ne-a obligat să ținem pasul cu timpul și dinamica profesiilor pe piața muncii, să fim mereu receptivi la nevoile de formare profesională ale comunității.”

Colegiul Tehnic Nr 2 Târgu-Jiu azi

Acest liceu are și un prezent de luat în seamă, dovezi concludente fiind numeroasele proiecte cu finanțare europeană în care a fost implicat în ultimii ani. Codruța Bâzocu, directorul adjunct al liceului, amintea pentru VERTICAL câteva exemple: “Colegiul Tehnic Nr 2 Târgu-Jiu are o valoare recunoscută în acest domeniu dacă ne gândim la acordarea de trei ori a titlului de ȘCOALĂ EUROPEANĂ, condiție obligatorie fiind derularea de proiecte cu finanțare europeană. Vă enumăr câteva din aceste proiecte: FSE POSDRU: “Școală după școală pentru copiii rămași acasă” –ID 11763; “Stagiile de practică-investiție pentru viiitor”-22923; LEONARDO DA VINCI: “Competențe și abilități practice în domeniul electronică automatizări la standarde europene”; COMENIUS: “The European teenagers between culinary tradition and fast food”; GRUNDVIG: “Internationalisation, Cultural Immersion and global communication for educators”; “Aging with Active Knowledge and Experience”; E-TWINNING: “Music Connecting People” ș.a.
Aniversarea Colegiului Tehnic Nr 2 s-a concretizat și în dezvelirea unei plăci comemorative destinate jumătății de veac trăite, amplasamentul ales fiind în holul liceului.