„Tinerii, viitorul culturii gorjene”, un proiect reuşit

Loading

Un grup de tineri din Tismana, Târgu Jiu, Scoarţa şi Craiova au participat, la sfârşitul săptămânii trecute, la Tismana, la proiectul „Tinerii, viitorul culturii gorjene”. Acesta a fost implementat de Fundaţia Cultural- Ştiinţifică „General Gheorghe Magheru”, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Gorj, Primăria Tismana, Direcţia de Tineret Gorj, Asociaţia PRO VERTICAL şi Asociaţia ELVEROM.

Tinerii au umplut sala de spectacol a Casei de Cultură Tismana
Tinerii au umplut sala de spectacol a Casei de Cultură Tismana

Scopul proiectului a fost acela de a-i determina pe tineri să aprecieze dansul de calitate, de la dansul tradiţional oltenesc până la dansul clasic, iar cei mai talentaţi să fie încurajaţi să participe la competiţii de specialitate şi chiar să devină dansatori profesionişti. Pentru atingerea scopului, au fost stabilite drept obiective: îmbunătăţirea comunicării între tineri, prin socializare în activităţi extraşcolare; dezvoltarea spiritului de competiţie, prin puterea exemplului; încurajarea iniţiativelor tinerilor; orientarea tinerilor talentaţi spre meserii cum sunt dansul profesionist şi meseriile tradiţionale (coaserea şi ţeserea costumelor populare)

Agenda activităţilor
Proiectul a început cu un spectacol de dans, care a avut loc la Casa de Cultură a oraşului Tismana, la care au participat Grupul folcloric „Mugur de castan” din Tismana, un grup de elevi de la Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru” care sunt membri ai Ansamblului Artistic Maria Lătăreţu, Maria Beatrice Băndoiu (laureata cu premuil I la Festivalul Mamaia 2008) şi Ioana Lucia Ghivercea (vicecampioană mondială la balet la numai 9 ani, supranumită „micuţa balerină a României”).
Celelalte puncte ale programului au fost o vizită acasă la femeile din Tismana care cos şi ţes costume populare, vizită la Mânăstirea Tismana şi un concurs de dans.

Roluri inversate
Atât tinerii cât şi cadrele didactice şi organizatorii participanţi la proiect, al căror număr s-a ridicat, în total, la 130 de persoane, au apreciat calitatea interactivă a proiectului. Astfel, tinerii care în sala de spectacol au fost spectatori, s-au putut înscrie la concursurile de dans popular şi dans country organizate la Tabăra Tismana, unde s-a desfăşurat a doua parte a proiectului. Ei au primit note de la un juriu format din coregrafii micuţei balerine, ea în persoană, un reprezentant al Primăriei Tismana şi câte trei dintre tinerii componenţi ai celor două grupuri folclorice ce au prezentat programe pe scenă.