Chinurile celor șase luni de guvernare

Îndelung aşteptată, căderea portocaliilor de la guvernare este cea mai bună veste pentru români în 2012. Deşi personal nu cred că PDL – ul era pregătit să treacă în opoziţie iar USL – ul să vină la guvernare, românii au acum şansa să le fie mai bine, asta dacă programele noii Puteri vor putea fi puse în practică. Pentru că deja au apărut două clișee adesea întâlnite după 1989, ”greaua moștenire” și ”toate problemele se rezolvă doar din Opoziție”, am putea avea multe surprize. Pentru că, spre deosebire de acum un deceniu, România nu se mai conduce de la București ci din birourile bancherilor care ne-au creditat la infinit.
Din punct de vedere politic cred că USL – ul s-a grăbit să îşi asume o guvernare în care nu deţine toate pârghiile. Majoritatea parlamentară volatilă sau nu, dar mai ales orizontul de aşteptare, ar putea fi fatale guvernului USL, de aici impunându-se câteva măsuri care în alte condiţii ar putea modifica configuraţia politică în toamnă: recuperarea banilor opriţi ilegal pe pensii, întregirea salariilor bugetarilor şi devansarea alegerilor. Fără cele trei măsuri, şi mai pot numi altele cel puţin 10, USL – ul va lua în toamnă în jur de 40% din voturi. De aici comentariile lui Iliescu care au atras reacţiile unor ”ciocoi” ca Marian Oprişan,ca să păstrăm limbajul lui Dan Diaconescu, oameni care au stat cu capul în nisip pe vremea puterii portocalii.
Nu o să precizez în aceste rânduri de ce Crin Antonescu are nevoie de suspendarea preşedintelui Băsescu pentru a fi preşedinte, o să mă refer la guvernul care tocmai și-a intrat în pâine. Sunt câteva nume care nu au ce căuta acolo, mă refer aici în special la Ioan Rus, membru al grupului de la Cluj cu simpatii portocalii. Și ar mai fi și alții… Desigur că acum toate lucrurile sunt bune dar scadenţa guvernării vine mai devreme decât cred cei de la Putere.
Şi încă ceva, USL – ul primeşte la portocalii într-o veselie. E bine? Mă gândesc la cetăţeanul simplu care l-a votat pe X deputat PD şi acum este obligat să îl voteze pe acelaşi X dar pe lista USL. Dacă el îşi va personaliza atât de mult alegerea încât va merge spre PP-DD sau PRM? Acum sunt doar întrebări dar ele s-ar putea transforma în deziluzii.
Din câte am înţeles de la reprezentanţii USL miza venirii la guvernare în acest moment este organizarea alegerilor, recunoscându-se explicit că Traian Băsescu a fost ales prin fraudă. Atunci ce vină are Mircea Geoană? Sau a fost vorba doar de locul care trebuia făcut pentru Crin Antonescu? De văzut în lunile ce vor urma!