Certitudinea Prezidenţialelor

Anul 2014 este plin de necunoscute pe tărâm politic, singura certitudine fiind că liderul liberal Crin Antonescu nu va fi candidatul USL pentru Preşedinţie. Acest lucru este clar nu pentru că PSD-ul şi Victor Ponta nu ar vrea să se ţină de cuvânt, ci datorită faptului că acest partid este obligat să îşi impună un candidat propriu. Faptul că am rămas cu o Constituţie care i-a dat lui Băsescu puteri extraordinare îi obligă pe social-democraţi, de fapt cei mai numeroşi membri de partid din România, să se asigure că nu vor mai trimişi în opoziţie timp de zece ani de un preşedinte jucător.
Acest lucru a fost confirmat zilele trecute când mesajul lui Crin Antonescu faţă de militanţii de partid liberali  a fost Preşedinţia din 2014 şi Premierul din 2016. USL-ul este ca şi spart, la acest moment PSD-ul construindu-şi o nouă majoritate. Liberalii au fost abandonaţi iar şansele lor se leagă acum de eşecul guvernării Ponta-unde liberalii contribuie din plin-sau de o recuperare a lor de un proiect al Dreptei Unite în jurul lui Mugur Isărescu. Politica românească are un asemenea caracter încât unele decizii se impun de la sine, nu sunt rodul unor manevre elaborate.
Poate că problemele lui Victor Ponta abia acum încep, PSD-ul nu are un alt prezidenţiabil iar premierul şi-a dat cuvântul că nu va candida. Chiar dacă s-a putut învăţa de la Băsescu cum e cu răzgândirea, va fi un punct delicat pentru candidatura lui Victor Ponta această decizie de a merge la Cotroceni. Unde mai punem, vorba lui Robert Turcescu, că ar trebui să mai guvernăm şi noi ceva până peste un an şi doar cine nu munceşte nu greşeşte.
Este foarte clar că o eventuală candidatură la Cotroceni îl plasează în postura de favorit pe Victor Ponta, inclusiv Occidentul i-a dat binecuvântarea, dar nu şi câştigător sigur. Un singur candidat dinspre Dreapta, fără să fie legat de Traian Băsescu, un Mugur Isărescu de exemplu, poate schimba datele problemei. Este foarte clar că certitudinea Prezidenţialelor este că lucrurile nu au fost încă tranşate, din păcate unii nu au luat startul deşi competiţia a început deja!