Centenarul României Mari, temă de concurs pentru elevii de gimnaziu din Gorj

Sute de elevi din Gorj din clasele gimnaziale sunt așteptați să participe la Concursul Județean de Istorie ”Centenarul Unirii Bucovinei și Transilvaniei cu România”, ediția I. Tinerii care se vor dovedi bine pregătiți vor obține premii în bani și o excursie la Alba Iulia de Ziua Națională.

Competiția este organizată de Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu” și Asociația ”Școala Gorjeană” în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Serviciul Județean Gorj al Arhivelor Naționale și Societatea de Științe Istorice, filiala Gorj. Astfel, pe 20 octombrie 2018 se va desfășura etapa locală în toate școlile gimnaziale ale Gorjului iar în 24 noiembrie 2018 etapa județeană. Proiectul este  finanțat de Ministerul Culturii și face parte din  Programul de activități al Consiliului Județean Gorj și Muzeului Județean de Istorie dedicat Centenarului și are drept scop conștientizarea tinerei generații asupra rolului Marii Uniri în evoluția României Contemporane. Manifestarea va fi finanțată de către Ministerul Culturii pentru următorii trei ani.
Concursul se adresează elevilor de clasele a VII-a și a VIII-a de la nivelul județului și presupune realizarea unui referat/proiect despre contribuții la realizarea României Mari și un test de cultură generală din bibliografia Marii Uniri, sinteză care se află în  fiecare școală. Premiile sunt generoase iar câștigătorii vor fi răsplătiți și cu o excursie la Alba-Iulia de Ziua Națională.
Proiectul educational este girat de un Consiliu Științific propus de Societatea de Științe Istorice, filiala Gorj, alcătuit din:Prof. dr. Gheorghe Nichifor; Prof. dr. Dumitru Hortopan; Prof. dr. Ion Mocioi; Prof. dr. Gheorghe Gorun; Prof. dr. Dumitru Cauc; Prof. dr. Olimpia Bratu; Prof. dr. Dorina Nichifor; Prof. dr. Marcela Mrejeru; Lect. Univ. Dr. Adelin Ungureanu; Prof. dr. Albinel Firescu. Din Comisia de organizare la nivel județean reținem următoarele cadre didactice: prof. Cornel Șomîcu; prof. Cristian Ciobanu; prof. Grigore Alexandrescu; prof. Andrei Popete-Pătrașcu; prof. Ion Hobeanu; prof. Teodor Mergea; prof. Vasile Udroiu; prof. Nicolae Negrea; prof. Adriana Peptan; prof. Dorel Șorop; prof. Liviu Groșanu; arhiv. Cristina Paula Vasiloiu; prof. Angelica Necșulea; prof. Elvis Istudorescu. Va exista o Comisie de organizare în fiecare școală prezidată de director și de profesorul de istorie din fiecare școală.

Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean ”Alexandru Ștefulescu”, ne-a declarat cu această ocazie: ”Una din activitățile noastre prin care am vrut să marcăm Centenarul a fost și organizarea acestui concurs de istorie pentru elevii de clasele a VII-a și a VIII-a. Elevii de gimnaziu, organizați în echipaje de câte 3, vor trebui să prezinte juriului un referat pe tematica anunțată și să răspundă întrebărilor din bibliografia anunțată. Cei mai buni elevi vor merge de Ziua Națională la Alba Iulia. Încercăm și prin această modalitate să arătăm că tinerii Gorjului nu și-au pierdut dragostea pentru istoria națională și că au suficiente informații despre momentele esențiale pe care le-am traversat de-a lungul vremii”.