Cât vor mai răbda liberalii?

Nu mă aştept ca până la apropiata vacanţă de vară să se întâmple ceva semnificativ în viaţa politică românească, apariţia Mişcării Populare e doar o ştire pentru media iar scindarea USL nu este în totalitate pregătită. După cum evoluează lucrurile ar trebui să ne aşteptăm la o toamnă agitată pe eşichierul politic iar atunci, cu siguranţă, se va coace şi explozia USL. Aceasta se va produce din cel puţin două motive, dorinţa PSD de a lua caimacul unei guvernări care pare să aibă rezultate pozitive dar şi obligaţia lui Crin Antonescu de a-şi maximiza şansele pentru Cotroceni prin trecerea la o opoziţie veritabilă.
Acestea sunt, probabil, calculele pe care le fac cele două partide mari ale ţării, doar că românii au vorbă populară privind faptul că socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea de la târg. Deşi PSD-ul este în poziţia de a face cărţile, aşa cum a fost PNL-ul cu PDL-ul în 2007 şi PDL-ul cu PSD-ul în 2009, trebuie să găsească o variantă acceptabilă pentru opinia publică. Nu este uşor să vii în faţa a două treimi dintre români şi să le spui senin că nu îi mai vrei pe liberali, trebuie să le găseşti capete de acuzare mult mai serioase. Şi mai trebuie să îl mulţumeşti sau să îl condamni pe Dan Voiculescu, o bagatelă în România, pentru că altfel e greu să te menţii la putere cu „Anntenelle” pe urmele tale.
Liberalii au început să ridice tonul faţă de social-democraţi, mai ales că în unele cazuri par să aibă dreptate. Interesant şi plin de semnificaţii pare din acest punct de vedere votul din Consiliul Municipal de la Târgu-Jiu, acolo unde liberalii au avut un viceprimar. Şi ca la Gorj în toată ţara, liberalii şi social-democraţii îşi ascut săbiile, o bucurie pentru Opoziţie care nu spera să se mai întâmple asta. Se poate spune fără teama de a greşi că acum nu se mai pune problema despărţirii, anunţată oficial, ci aceea a datei când se va produce evenimentul.
Şi totuşi, dacă vor să aibă o şansă, liberalii vor trebui să facă primul pas. Va fi greu să plece de la masa pusă, pentru o iluzorie poziţie a lui Crin Antonescu, dar este singura şansă de salvare a partidului. De aici şi deratizarea partidului pe care o face Crin Antonescu în aceste zile.