Cărţile câştigătoare ale lui Traian Băsescu

Cornel ŞomâcuRomânia este într-o criză fără precedent atât la nivel economic cât şi politic, PDL-ul jucând PSD-ului aceeaşi festă pe care i-a jucat-o Tăriceanu acum doi ani. Aparent o mişcare sinucigaşă pentru pedelişti, rămânerea solitară la guvernare i-ar putea asigura un nou mandat lui Traian Băsescu, de fapt principalul motiv al evenimentelor din ultimele zile. Căpitanul de cursă lungă se dovedeşte un abil jucător pentru propria supravieţuire la Cotroceni, ceilalţi combatanţi fiind cel mult nişte bieţi mateloţi.
Actualul preşedinte şi-a făcut foarte bine calculele, maximizându-şi şansele care le mai are având în vedere uzura la guvernare dar şi un posibil vot negativ. Guvernul Boc II, alcătuit la limita legii, îi asigură preşedintelui controlul procesului electoral deoarece acesta va organiza alegerile chiar şi dacă este doborât de o moţiune de cenzură. Guvernul se va menţine fie prin cumpărarea unor parlamentari din Opoziţie, lucru care a şi început, fie prin asumarea răspunderii pe o lege foarte populară (gen Legea pensiilor) care să nu poată fi combătută fără costuri electorale. Unde mai pui că există şi varianta forţării mâinii pentru parlamentarii uninominali care nu vor să se întoarcă în faţa electoratului atât de devreme.
Deşi presa mogulilor ne prezintă un Traian Băsescu disperat şi cu şanse minime de a mai câştiga un nou mandat în urma turului II, lucrurile stau cu totul altfel în realitate. Supus unui embargo media, preşedintele în exerciţiu a răspuns cu plasarea în lupta electorală a unor oameni care să-i facă jocurile, Sorin Oprescu, Corneliu Vadim Tudor şi Gigi Becali. Dacă această impresie este corectă, şi avem toate motivele să credem acest lucru, Traian Băsescu îl vrea în turul II pe Crin Antonescu şi doar serviciile secrete ştiu de ce. Mircea Geoană poate fi un pericol doar prin sprijinul de care se bucură afară, mult mai consistent decât al actualului preşedinte, supus unei izolări cvasi-totale.
Ultima carte a preşedintelui, la fel de importantă, ar putea fi scenariul anunţat de noi în primăvară. Conform acestuia, Băsescu ar putea pierde în faţa lui Mircea Geoană alegerile prezidenţiale dar ar fi numit prim-ministru într-un nou guvern al coaliţiei refăcute. E greu de acceptat acum o asemenea idee dar politica dâmboviţeană nu încetează să ne surprindă. Să ne gândim că PSD-ul fie şi învingător prin Geoană la prezidenţiale, dar cu actuala configuraţie în Parlament, nu îşi va permite să lase PDL-ul în opoziţie unde ar putea creşte pe fondul crizei economice, că de aceasta nu vom scăpa curând. La acest moment, Traian Băsescu are toate cărţile câştigătoare, cel puţin aceasta este impresia generală, rămâne de văzut cum le va juca!

One Comment on “Cărţile câştigătoare ale lui Traian Băsescu”

Comments are closed.