Un nou tip de an școlar începe în toamnă

 340 total views

Viitorul an școlar 2022-2023 va aduce o serie de schimbări pentru elevi, profesori și părinți. Dispar semestrele și apar modulele cu mai multe vacanțe între acestea.

La finalul ultimei ședințe de Guvern, ministrul Educației a declarat că s-a ajuns la un consens privitor la nevoia de a alterna module de învățare de șase-șapte-opt săptămâni cu module de repaus. „Mai exact propunerea agreată a fost ca școala să înceapă pe 5 septembrie, cu un prim modul de învățare. După o perioadă de câteva săptămâni, în data de 24 octombrie elevii ar urma să intre în vacanță. La finele lunii octombrie, 24 – 30 octombrie ar urma să fie prima vacanță. O vacanță acordată tuturor elevilor și preșcolarilor în egală măsură. După această vacanță, urmează modulul doi de învățare, care se va derula până în preajma sărbătorilor de iarnă. Apoi va fi cea de-a doua vacanță: 23 decembrie – 8 ianuarie.

Urmează modulul trei, care ar începe în data de 9 ianuarie. În premieră, acest modul se va derula până în luna februarie, când vom avea cea de-a treia vacanță, care va putea fi acordată în a doua săptămână a lunii februarie, în a treia săptămână a lunii februarie sau în a patra săptămână a lunii februarie, la decizia fiecărui inspectorat școlar județean, prin consultare cu cei implicați. Deci, este vorba despre o vacanță de o săptămână, mobilă, în luna februarie. După vacanța din luna februarie ar urma să înceapă cel de-al patrulea modul, care se va derula până în preajma sărbătorilor pascale, și mă refer și la cele catolice, și la cele ortodoxe. Mai exact, vacanța ar urma să fie organizată în perioada 8 – 23 aprilie.

După această vacanță urmează modulul cinci și ultimul, care se derulează până în data de 16 iunie. Cea de-a cincea vacanță este desigur și cea mai mare, vacanța de vară care urmează să înceapă pe 17 iunie și să dureze până în data din septembrie în care avem prima luni a lunii septembrie, când ar urma să înceapă anul școlar 2023-2024”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Viitorul an școlar ar urma să arate astfel:

5 septembrie – 21 octombrie – modulul 1

24-30 octombrie – vacanță de toamnă pentru toți elevii

31 octombrie – 22 decembrie – modulul 2

23 decembrie – 8 ianuarie 2023 – vacanța de iarnă

9 ianuarie – 6 aprilie – modulele 3 și 4

7 aprilie – 18 aprilie – vacanța de primăvară

19 aprilie – 16 iunie – modulul 5

17 iunie – 4 septembrie – vacanța de vară