Când zgomotul nu acoperă fondul

În ultimele săptămâni am reuşit să devin inamicul public numărul 1 pentru câteva opinii postate pe blogul personal. Mai exact, era vorba de activitatea cu totul nesatisfăcătoare prestată de unii medici din judeţul Gorj. Au urmat o serie de ameninţări postate pe blog mergând până la refuzarea serviciilor medicale către mine de către o ”coana Miţa biciclista”, asta la ceva ani după ce am renunţat la serviciile domniei sale. De fapt, dacă stau să mă gândesc bine iar scriptele medicale îmi stau mărturie, din fericire-ca mulţi alţii de altfel- nu am avut nevoie niciodată de aceste servicii în anii de când fiinţează medicii de familie. De aceea stau şi mă întreb dacă e normal ca aceşti medici de familie, care postează vrute şi nevrute pe net în unele cazuri, e normal să se înfrupte din banii noştri ai tuturor că ei sunt ”privaţi”?
Nu mă refer aici la oamenii dedicaţi meseriei de care şi această breaslă nu duce lipsă, dar sunt foarte multe ”uscături” care habar nu au că pentru gravide-ca să dăm un exemplu de ”la ţară” din Gorj- există nişte carnete care ţin evidenţa traiectului şi tratamentului pentru făt până la naştere, căci aici vorbim de programe naţionale gratuite. Alţi medici, din păcate mult prea mulţi, au uitat ce este acela un program de lucru iar prin unele localităţi nu ajung decât cu totul şi cu totul întâmplător. Dar sunt lucruri cunoscute şi care ne afectează în fiecare zi, tot mai mulţi dintre noi sărind peste şir şi mergând într-un cabinet particular sau la urgenţă ca să scape de medicul de familie. În mod practic, cred că medicii de familie au rămas cu copiii şi cu bătrânii, persoanele active găsind alte soluţii sau apelând pentru concediile medicale. Cei care vor ”sări” şirul în perioada următoare vor fi mai mulţi după introducerea sistemului de coplată, pentru că nu ştiu câţi vor fi dispuşi să dea acei bănuţi-chiar şi o sumă modică-pentru ca Coana Miţa(cacofonie intenţionată) să-l trimită la un control sau să-i prescrie cine ştie ce năzdrăvănie, că mai sunt şi cazuri de astea. Repet, nu am nimic cu medicii de familie care îşi fac treaba, şi sunt destul de mulţi, ci cu cei care nu fac nimic pentru a onora meseria pe care o practică. Când faci o meserie pentru ce ”pică” rezultatele nu vor fi niciodată lăudabile.
Am mai văzut o tendinţă, toată lumea e de vină pentru că medicul îşi ia, şi-a devenit din nefericire o regulă, ”partea” pe lângă banii pe care statul lacom ni-i ia pentru aceleaşi servicii. Românii vor fi puşi în situaţia să plătească de trei ori acelaşi serviciu medical iar unii dintre noi chiar nu au resursele necesare. Desigur că politicienii au speculat cumva momentul dar nu e normal ca România să plătească pentru Sănătate ca în Polonia şi să avem servicii ca în Africa. Şi dacă aici principala vină o poartă politicul, pot să pariez pe venitul pe bune al unui medic de familie că el va băga bani în buzunar necuveniţi chiar şi cu 5000 de euro salariu lunar. Aşa că indiferent de zgomote şi ameninţări, medicii de familie-cei vreo 200 de la Gorj-trebuie să înţeleagă că aşa nu se mai poate şi trebuie să îşi facă datoria. Sau să plece….