Când unii sunt mai presus de lege!

Cornel ŞomâcuAm putea să spunem fără teama de a greşi că la Târgu-Jiu s-a răsturnat celebrul car, de aceea lucrurile se întâmplă într-un anumit fel. Chiar dacă majoritatea cetăţenilor respectă legea aşa cum ar fi şi normal, unii fac ceva pe ea bazându-se pe complicitatea autorităţilor locale. Bunăoară, la Târgu-Jiu, anumiţi membrii ai comunităţii rome beneficiază de un tratament special, nu au păţit nimic că şi-au construit case pe terenuri care nu erau ale lor, nu plătesc taxe şi impozite locale ca toţi cetăţenii, ce să mai vorbim de apă, canal, curent electric ş.a. Deşi autorităţile încearcă să păstreze aparenţele, zona amintită este un stat în stat şi nimeni nu face nimic.
Nu cere nimeni ca romii să fie trataţi altfel decât ceilalţi cetăţeni doar să se respecte legea şi în cazul lor. În timpul actualei administraţii a oraşului şi a fostei conduceri a Poliţiei Gorj s-au atins culmi greu de bănuit şi de acceptat. Presa locală cunoaşte foarte bine acest lucru dar în locul unei campanii care să curme încălcarea legii avem, cazul APAREGIO de săptămâna trecută, că reprezentanţii acestei societăţi „vor Încerca” să facă ordine, „o să încerce” ş.a. E doar o recunoaştere printre rânduri a stării de fapt dar nimeni nu face nimic din raţiuni electorale sau din neputinţă.
Oraşul Târgu-Jiu este un centru urban european iar astfel de practici trebuie să înceteze. Orice taximetrist din Târgu-Jiu ar putea să îţi explice că nu se bagă în anumite zone din oraş sau nu staţionează noaptea la anumite staţii, prietenii ştiu de ce. Poate că poliţiştii gorjeni, atât Rutiera cât şi Ordinea Publică, ne arată într-un final de ce sunt plătiţi de stat. Respectarea legii trebuie făcută de toată lumea nu doar de unii iar acest fenomen exclude originea etnică.
Din fericire, comunitatea romă de la Târgu-Jiu este printre cele mai echilibrate şi bine organizate din România. Mă îndoiesc că autorităţile ar avea vreun merit. Membrii de vârf ai acestei comunităţi sunt oameni de înţeles şi cu sprijinul acestora lucrurile ar putea evolua în bine. Doar că toţi cetăţenii trebuie trataţi la fel, indiferent de etnie, lucru care nu poate fi înţeles pe la noi. Încă!