Când s-a născut, de fapt, Ecaterina Teodoroiu. Copia actului de naștere, expusă la Muzeul Județean Gorj, după 130 de ani

Loading

Cu ocazia aniversării a 130 de ani de la nașterea Ecaterinei Teodoroiu, Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” a vernisat o expoziție fotodocumentară foarte importantă din punct de vedere istoric. Aceasta face lumină într-o controversă apărută între diverși autori de texte scrise despre „Eroina de la Jiu”, în legătură cu data nașterii acesteia.

Este plin internetul de articole despre eroina Ecaterina Teodoroiu (cu numele real în actul de naștere Catalina Vasile Toderoiu), spunându-se că s-a născut pe 14, 15, sau chiar 16 ianuarie 1894. Data atestată documentar este, însă, 14 ianuarie 1984. Totuși, la primul rezultat al căutării pe Google, wikipedia.ro, ca și mulți alții care au pus aici informația, sau au preluat-o de bună, scrie că data nașterii ar fi 15 ianuarie. Cu atât mai importantă este expoziția de la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, cu cât, printre fotografii și documente importante legate de Ecaterina Teodoroiu, este expusă copia actului de naștere al acesteia, în care se menționează: „Act de naștere Nr. 2/ Din anul una mie opt sute nouăzeci și patru, luna Ianuarie ziua șase sprezece ora opt dimineața. Act de naștere al Dei Catalina de secs femeiesc născută alaltaieri la patru sprezece Ianuarie la patru ore seara în casa părinților săi din Comuna Vădeni (…)”.

Imagini și documente mai puțin cunoscute

În expoziție mai pot fi văzute copii ale unor fotografii ale Ecaterinei din timpul vieții, momentul transportării sicriului ei pe un afet de tun, evenimentul reînhumării la Târgu Jiu, în centrul orașului(deasupra realizându-se ulterior un mausoleu), actul de deces și multe alte acte care stabilesc adevărul istoric.

Ecaterina Teodoroiu a fost infirmieră de război, cercetaș și prima femeie din România ce a luptat, oficial, în Primul Război Mondial, primind chiar grad de sublocotenent, (deși a fost onorific). Ea a murit război, răpusă de gloanțe, pe 22 august 1917, așa cum stă scris în actul de deces.

Până când poate fi vizitată expoziția

Expoziția fotodocumentară temporară „Ecaterina Teodoroiu – 130” este organizată de Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, în colaborare cu Asociația Cadrelor Militare Femei în Rezervă și Retragere „Slt. Ecaterina Teodoroiu” – București. Aceasta poate fi vizitată până în data de 11 februarie 2024, inclusiv.