Când indiferența naște drame!

Ne aflăm în plin scandal al azilelor groazei, o imagine de presă dată pentru suferințele inimaginabile îndurate de bătrânii din azilele de lângă București.  Cu destulă de multă timiditate, autoritățile s-au hotărât să facă ordine în acest caz/cazuri  iar cei vinovați să răspundă. Nimeni nu îndrăznește să vorbească de vinovăția magistraților, procurorii  care au tergiversat  cercetările în această cauză, iar judecătorii pentru că nu au dispus arestări  așa cum impunea situația. Dacă transcrierile convorbirilor călăilor sunt autentice, bănuim că lucrurile nu ar putea sta altfel, avem decese care puteau fi prevenite. De aceea trebuie subliniat încă odată, orice reformă a Justiției va trebui să includă și răspunderea magistraților pentru faptele profesionale și nu doar drepturi și pensii speciale!

În ultimele zile, se încearcă deturnarea atenției publice doar către vina politică, prezentă și ea în acest scandal, aici putând să apară două tipuri de acte: demisii și demiteri. Premierul Marcel Ciolacu și-a luat avânt în direcția cerută de public deși, ca un făcut, opinia publică urmărește totdeauna efectul și nu cauza. Premierul speculează ”dorința de sânge” a publicului  și va câștiga ceva puncte electorale, dar problema rămâne. Bătrânii au fost și sunt tratați și prin alte locuri – cred că am avut o speță similară pe la Novaci cu ani în urmă – foarte rău pe banii lor în azilele private. Pentru că au apărut azile de bătrâni private ca ciupercile după ploaie  înseamnă că se câștigă bine, știm puterea de imitație a românilor, iar soluția cu instalarea de camere de supraveghere are doar rolul de a ne face că facem ceva.

Înainte de a încerca să găsim soluții, ar fi interesant să aflăm unde sunt aparținătorii, acolo unde există, și  de ce nu au știut ce îndurau bunicii respectivi în respectivele aziluri. Nu este ieftin să stai la aceste aziluri, unii dintre aparținători probabil că plăteau  bani grei pentru un loc la azil, chiar nimeni nu-i mai căuta pe bătrânii respectivi? După ce răspundem la această întrebare o să realizăm că răspunsul este mult mai complex, nepăsarea și indiferența ne dezumanizează pe zi ce trece. De aceea unii dintre tinerii care pleacă afară pentru un trai mai bun declară deseori că preferă asta și pentru faptul de a scăpa de plata pensiilor bunicilor, convenție socială respectată până acum de toate generațiile, inclusiv la alte popoare!

E o dramă ce se întâmplă în aziluri, e timpul ca noi să nu mai fim indiferenți! Ciolacu, Firea, Nicușor Dan, Budăi ș.a. au sau nu au vina lor. Putem să nu-i mai votăm la viitoarele alegeri, deși înțelegem că, politic, nu ne supărăm că nu avem apă caldă și căldură în capitala țării. Noi trebuie să ne schimbăm și să cerem mai mult de la autorități. Dacă vecinii făceau mai mult , dacă polițiștii își respectau fișa postului, dacă familiile celor în cauză ar fi avut un minim de atenție, drama aceasta nu ar fi existat! Avem legi, norme, ordine de ministru, proceduri, trebuie doar respectate, dar ne-am pierdut omenia, atenția față de semeni, empatia și multe altele.

Cât aș vrea să fiu contrazis!