Călinoiu cere socoteală lui Condescu

Loading

Preşedintele executiv al Partidului Social Democrat- filiala Gorj, Ion Călinoiu, cere socoteală lui Marin Condescu, preşedintele Federaţiei Naţionale MINE ENERGIE, pentru jocurile politice pe care acesta spune că sindicalistul le face. El asemuieşte ultimul comunicat dat de FNME cu cel prin care Marin Condescu amesteca lupta sindicală cu interesele politice, anunţând în 2004, între cele două tururi de scrutin prezidenţial, că minerii votează pe Traian Băsescu.

Ion Călinoiu îl acuză pe Marin Condescu de faptul că manipulează alegătorii să voteze PD-L
Ion Călinoiu îl acuză pe Marin Condescu de faptul că manipulează alegătorii să voteze PD-L

Potrivit ultimului comunicat semnat de Marin Condescu, dat în urma întrunirii Colegiului Director al Federaţiei Naţionale MINE ENERGIE pe 1 iunie 2012, s-a analizat situaţia salarială şi de personal din cadrul Complexului Energetic Oltenia şi au fost luate următoarele hotărâri: „ 1.Susţinerea creşterii salariilor în funcţie de indicele anual de inflaţie; 2. Echivalarea tuturor drepturilor salariale pentru toţi angajaţii din CE Oltenia, conform principiului că nimeni nu trebuie să piardă un drept câştigat; 3. Acordarea de facilităţi identice salariaţilor din CE Oltenia, printre care tichete de masă şi o masă caldă la intrarea în schimb tuturor angajaţilor; 4. Internalizarea în cadrul CE Oltenia a salariaţilor externalizaţi, care nu au beneficiat de plăţi compensatorii, şi a celor care lucrează la SC Minprest SA; 5. Promovarea în structurile de conducere ale CE Oltenia să fie făcută din cadrul personalului de specialitate propriu al societăţilor componente.” Iar comunicatul se încheie astfel: Mulţumim salariaţilor din sistemul minier şi energetic pentru răbdarea de care au dat dovadă timp de opt ani, cât a fost necesar pentru punerea în practică a acestui proiect de salvare economică şi socială a Olteniei: înfiinţarea CE Oltenia, cu sediul în judeţul Gorj, aşa cum a fost prevăzut de la început proiectul.”

Interpretarea lui Călinoiu
Ion Călinoiu a declarat deschis, în presă, că Marin Condescu îşi arată, astfel, susţinerea pentru Partidul Democrat- Liberal, acesta inoculând ideea că în perioada când PD-L- iştii au fost la putere s-a făcut ce trebuia pentru mineri, adică entitatea numită Complexul Energetic Oltenia: „Acest comunicat seamănă cu cel prin care, în 2004, între cele două tururi de scrutin prezidenţial, Condescu îşi anunţa susţinerea pentru Traian Băsescu şi pentru PD-L. Seamănă cu angajamentele luate faţă de ei în preajma alegerilor, dar s-a plimbat cu miniştrii PD-L prin judeţ şi nu numai că nu a făcut Complexul Energetic Oltenia ci chiar l-a blocat. Nu a făcut ceea ce ne interesa pe noi, Gorjenii, adică stabilitate şi un sediu în Târgu Jiu, a făcut un provizorat la Craiova. Toate lucrurile astea sunt argumente de a spune că vrea să arunce „mâţa” în ograda altora. Cred că trebuie ruptă „mâţa” în două şi domnul Condescu, alături de tot ce înseamnă interesele de grup în minerit şi energie a PD-L-ului să dea socoteală.”

Comunicatele diferă, totuşi

Marin Condescu mulţumeşte minerilor că au avut răbdare în guvernarea PD-L
Marin Condescu mulţumeşte minerilor că au avut răbdare în guvernarea PD-L

Diferenţa între cele două comunicate există, totuşi, pentru că, dacă acesta din 2012 induce, doar, ideea că PD-L-ul a făcut ce trebuia pentru mineri în ultimii 8 ani,cel din 2004 era foarte explicit. Iată un fragment din el: „În urma discuţiilor cu cele două blocuri politice ce îşi dispută guvernarea 2004-2008: Uniunea PSD+PUR şi Alianţa PNL-PD, am desprins concluzia că Traian Băsescu şi Alianţa „Dreptate şi Adevăr” au înţeles şi acceptă modul în care noi vedem rezolvarea problemelor în industria minieră. În consecinţă, Centrala Naţională Minieră recomandă minerilor din întreaga ţară să voteze TRAIAN BĂSESCU =PREŞEDINTE.”

Diversiune
Totuşi, comunicatul din 2004 nu l-a făcut preşedinte la Gorj pe Traian Băsescu, aşa cum scriam atunci, ci un fluturaş împrăştiat de Alianţa DA, care a indus electoratului faptul că Partidul România Mare al lui Corneliu Vadim Tudor dă voturile lui Traian Băsescu: „Alianţa Dreptate şi Adevăr PNL- PD şi Partidul România Mare vor să scape ţara de sărăcia PSD-istă. Alianţa Dreptate şi Adevăr PNL- PD şi Partidul România Mare sunt singurele formaţiuni care susţin interesele minerilor gorjeni. Alianţa Dreptate şi Adevăr şi Partidul România Mare sunt alături de ţărani, şomeri şi pensionari. Din aceste motive, NOI TOŢI VOTĂM BĂSESCU PREŞEDINTE” Din datele statistice de după alegeri, rezultă că nu comunicatul lui Marin Condescu l-a făcut pe Băsescu preşedinte la Gorj, ci diversiunea cu fluturaşul. Pentru că Băsescu l-a învins în turul II pe Adrian Năstase cu 84.941 de voturi la 74.925, potrivit datelor de la statistice, iar în turul I Năstase avea 68.228 de voturi, Băsescu, 46.799 de voturi, iar Vadim, 47.330. Deci 4 din 5 votanţi ai lui Vadim au trecut la Băsescu. Iar în localităţile minereşti (Motru, Rovinari, Albeni, Alimpeşti, Cătunele, Glogova, Prigoria, Samarineşti, Slivileşti şi Văgiuleşti) Năstase l-a învins pe Băsescu în ambele tururi (Turul I: Năstase 9521 voturi, Băsescu 5620 voturi, Vadim 8235 voturi, iar în turul II Năstase 11774 voturi şi Băsescu 11458 voturi).