Cadrele didactice se pregătesc de grevă

După ce luni de zile au fost amăgiţi de promisiuni de creşteri salariale, cadrele didactice se văd cu salariile diminuate şi în faţa unor concedieri fără precedent. Greva de o zi din 5 octombrie ar putea fi doar începutul unor mişcări sindicale de amploare.

Cadrele didactice protestează în această toamnă împotriva reducerii salariilor
Cadrele didactice protestează în această toamnă împotriva reducerii salariilor

Deja în ţară, cadrele didactice au intrat în greva japoneza,  pâna în 5 octombrie, data la care este programata greva generala. Ele sunt nemultumite de abrogarea sporurilor din contractele colective de munca. Liderii de sindicat susţin că dascălii vor pierde sporul rural, cel de dirigenţie, precum şi tranşele suplimentare care se acordau personalului din învăţământ. Cadrele didactice vor primi salarii diminuate în cazul aprobării legii salarizării unice, iar de la 31 decembrie riscă să rămână şi fără gradaţia de merit, sporul de stabilitate şi sporul de suprasolicitare neuropsihică. Pe timpul grevei, profesorii vor purta în clase banderole albe pe braţ.
Rugat de noi să comenteze această situaţie fără precedent din învăţământ, profesorul Vasile Mija-preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj-ne-a declarat: “Din câte cunoaştem la acest moment, ultima formă a legii salarizării unitare a aruncat în aer sistemul de învăţământ. Astfel,  începând de la finalul acestei luni, vor primi salarii diminuate chiar şi cu 40-50%. Executivul a decis, prin două articole de lege, să abroge aproape toate sporurile dascălilor, mai puţin cel de vechime, până la data de 31 decembrie, iar de la 1 ianuarie 2010 să aplice legea salarizării, care la rândul ei anulează sporul de stabilitate, cel de rural, de consiliere şi salariul de merit.
După  publicarea legii ân Monitorul Oficial, profesorii mai au un singur spor, cel de vechime. Vom rămâne astfel pe ultimele luni ale anului să primim salarii mult mai mici decât până acum, lucru care ne îngrijorează foarte mult. Dascălii au la îndemână şi o soluţie legală şi anume iniţiativa legislativă pentru anularea celor două articole. Aceasta presupune strângerea a câte 100.000 de semnături pentru fiecare articol de lege pe care doresc să îl modifice”.

5 Comments on “Cadrele didactice se pregătesc de grevă”

  1. sa faca greva.dar sa iasa in fata inspectorii,care doar imping de la spate.ori ei nu au timp,pt ca trebuie sa mai baga,sa mai scoata sa mai faca pe loc catedre,pt ca x,y nu a luat nota de trecere la titularizare,dar pt ca este copilul sau pila cuiva nu poate ramane pe dinafarain timp ce unii cu note de 3 pot sa predea altii cu note peste 5 nu.si e corect?in timp ce unii necalificati,fara vreo treba cu invatamantul predau dansuri in cluburi pentru copii,altii ,calificati,cu specializare in domeniu,cu concurs national dat si luat,nu pot,si ca exemple va pot da grupul scolar industrial stoina,catedra de ed.fizica,si clubulk copiilor din tg-carbunesti.pentru atatea si atatea nedreptati sa facem greva domnilor colegi,si mai apoi pentru altele.

  2. Domnule Somicu, nu se va face greva. Sindicatele din invatamant au fost penetrate politic iar la Gorj tot ce misca este pesedist.

Comments are closed.