Cadrele didactice își primesc salariile în avans

Loading

Cadrele didactice nu și-au primit salariile în avans înainte de Paște, la fel ca alți bugetari, vina fiind imputabilă atât MEN cât și sindicatelor în domeniu, care reacționează târziu și fără eficiență practică. Vestea bună este că profesorii își vor primi salariile la sfârșitul acestei săptămâni, în 13 aprilie2018, cu o zi avans față de data oficial fixată.

Angajații din învățământ își vor primi salariile la sfârșitul acestei săptămâni potrivit programării făcute la începutul anului de către Guvern, data de 14 a fiecărei luni. Dezbaterea creată în cursul săptămânii trecute a fost una artificială, MEN și instituțiile din subordine nu aveau capacitatea să-și deruleze toate procedurile ca salariile să se încaseze pe 5 aprilie, ultima zi lucrătoare dinainte de Paște.

MECS anunţă noi schimbări ale Legii Educaţiei Naţionale

Pe de altă parte, în învățământ a intrat o mărire de salarii de 20% care a pus probleme de EDUSAL, programul de calculare a salariilor. Intervenția sindicatelor a fost una tardivă, aceasta trebuia să fie făcută înainte de 1 aprilie dacă se dorea și eficientă.

Poziția MEN a fost una clară de această dată, prin intermediul unui comunicat de presă: ”Pentru Ministerul Educației Naționale, la fel ca pentru toate unitățile aflate în subordine/coordonare, finanțate de la bugetul de stat, prin bugetul MEN, data de primire a salariilor este 14 din luna curentă, pentru munca prestată în luna anterioară.

Data de 14 nu este aleasă întâmplător ca zi de salariu, ci pentru că sistemul are nevoie de timpul fizic cuprins între zilele de 1 – 14 ale lunii pentru a pregăti documentele primare și cele de plată. Volumul mare de muncă este dat de dimensiunea sistemului, numărul mare de unități de învățământ și de salariați.

Luna aprilie este cu atât mai importantă, cu cât salariații din învățământ beneficiază de o majorare salarială aplicată de la 1 martie 2018. Întocmirea documentelor contabile nu poate începe mai devreme de închiderea ultimei zile lucrătoare din luna pentru care se realizează plata.

Având în vedere că data de 14 aprilie este anul acesta într-o zi de sâmbătă, salariile vor fi plătite vineri, 13 aprilie.”

 

One Comment on “Cadrele didactice își primesc salariile în avans”

  1. Nu mai mințiți cu știrile voastre și scrieti asa: CA NICI ÎN DATA DE 14 NU ÎȘI VOR PRIMI PROFESORII SALARIILE!

Comments are closed.