Bătaie pe scaunele parlamentare

Apropiatele alegeri parlamentare au agitat apele în politica gorjeană. Se poate spune fără teama de a greşi, iar politicienii locali par să se conducă după dictonul cunoscut, că în raniţa fiecăruia s-ar putea afla un baston de…parlamentar. Deocamdată singura veste bună pentru candidaţi este că au rămas aceleaşi colegii conturate pe un număr de locuitori care nu prea mai corespunde realităţii. Cu alte cuvinte, avem eligibile şase locuri de deputat şi două de senator. Candidaţi? La momentul intenţiilor sunt de trei-patru ori mai mulţi decât locuri şi de la partide importante dar şi de cele perdante din start.
De departe cea mai interesantă situaţie pare să se contureze în USL, campioana sondajelor, cea care la Gorj este într-o situaţie delicată după ce se anunţă candidaţi din partea PSD, PNL, PC şi UNPR. Într-o primă fază se conturase o împărţire cu un senator şi patru deputaţi pentru PSD şi un senator şi doi deputaţi pentru PNL. E de discutat de unde vor fi luate colegiile pentru PC şi UNPR, mai ales că cele două partide la Gorj au avut prestaţii electorale foarte modeste. La aceasta mai adăugăm şi problema eligibilităţii, deoarece vor fi colegii câştigate de PDL şi PPDD, asta dacă ne gândim la rezultatele din alegerile locale.
În USL Gorj partea leului ar trebui să revină PSD-ului şi datorită parlamentarilor în funcţie dar, mai ales, primarilor în funcţie. PNL Gorj are şi o problemă de imagine la nivelul liderilor-Dian Popescu-Nădrag-Paraschiv dar şi o aparentă lipsă de combativitate după cum s-a văzut la Referendum. Dacă se respectă ce spun liderii PSD Gorj că vor fi puşi candidaţi capabili să câştige colegii, PNL ar putea „să nu poată” propune asemenea nume. Rămâne de discutat cu ce ar putea veni PC şi UNPR, dar Borcan, Stamatoiu, Cocină ş.a. nu au nici notorietatea necesară şi nici nu s-au remarcat vreodată cu lucruri capabile să stârnească interesul. PC Gorj s-ar putea salva cu o candidatură a lui Dan Ilie Morega pe Colegiul I unde acesta rămâne foarte apreciat. Cu siguranţă că parlamentarii PSD  Toni Mihail Greblă, Victor Ponta şi Vasile Popeangă  au motive să revendice un nou mandat după o prestaţie constant bună de pe banca Opoziţiei. Nu acelaşi lucru se poate spune despre deputatul Mugurel Surupăceanu care a putut fi văzut de alegători mai mult la televizor. Acesta din urmă a început deja campania în mass-media locală pentru realegere dar sunt în cărţi pentru colegiul respectiv cel puţin alte două nume: primarul Ion Ciocea şi consilierul municipal Mihai Weber. Şi deputatul Vasile Popeangă ar putea avea o problemă dacă se acceptă canditatura primarului Marian Rotaru pentru că celelate colegii sunt inaccesibile.
Dacă PPDD Gorj surprinde prin faptul că nu a lăsat să transpire nici o candidatură, fiind aşteptate nominalizări inclusiv din afara judeţului şi candidaturi  probabile pentru Ilie Petrescu şi Cosmin Popescu, PDL Gorj pare să aibă o listă definitivată cu Ion Ruşeţ, Severus Militaru, Dan Vâlceanu, Ion Cupă, Gheorghe Mitescu ş.a. Conform sondajelor la Gorj şi rezultatelor la alegerile locale se poate aspira la câte un mandat. Şansa candidaţilor din zona minieră s-ar putea numi tot Marin Condescu cel care, ne place sau nu să o spunem, l-a salvat de câteva ori pe preşedintele Traian Băsescu.
Aşa că luna septembrie va fi deosebit de interesantă în privinţa nominalizărilor!