Bani publici irosiţi la Ţicleni

În timp ce doar 10% dintre  ţiclenari au canalizare (şi aceea empirică), drumurile sunt deplorabile, iar centrul civic arată ca al unei comune un pic mai răsărite, bani publici ai localităţii se împrăştie ca făina orbului. În acest număr al VERTICALULUI vom arăta cum au fost alocate fonduri, de două ori, pentru extinderea cantinei liceului, pentru crearea unei săli de festivităţi. Şi, coincidenţă sau nu, aceasta a devenit funcţională cu puţin timp înainte ca primarul Ion Ungureanu să-şi mărite una dintre fete.

Noua sală de nunţi din Ţicleni a găzduit ca primă mireasă fata primarului Ion Ungureanu
Noua sală de nunţi din Ţicleni a găzduit ca primă mireasă fata primarului Ion Ungureanu

În anul 2011, prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 16/ 17.02.2011 privind aprobarea Bugetului Local pe anul 2011, s-au alocat 300.000 lei pentru executarea unei copertine la cantina liceului din Ţicleni. Lucrarea s-a licitat dar nu s-a executat. A urmat o altă alocaţie bugetară în 2012, prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 12/02.02.2012 privind aprobarea Bugetului Local pe anul 2012, în valoare de 70.000 lei, pentru achiziţionarea unui cort şi accesorii pentru cantină, cort ce a fost instalat numai bine pentru ca primarul să aibă unde să organizeze nunta fetei.
Ion Ungureanu spune că e acoperit, că nu face de capul lui şi că banii au fost cheltuiţi legal. Întrebat de ce s-au alocat fonduri de două ori pentru acelaşi obiectiv, acesta a justificat astfel: „Primii bani nu au fost cheltuiţi, pentru că firma care a câştigat licitaţia nu a făcut lucrarea. Banii au fost redistribuiţi, iar anul ăsta am reuşit ca din cei 70.000 lei alocaţi din bugetul anului 2012 să cheltuim doar 58.000 lei, în locul copertinei făcând un cort. Banii au fost aprobaţi de Consiliul Local, iar lucrarea a fost atribuită prin SEAP”.
Primarul Ion Ungureanu nu şi-a susţinut, însă, declaraţiile făcute cu documente. Ne-a pus la dispoziţie cele două hotărâri de consiliu local prin care s-au alocat sumele, mai întâi pentru copertină şi apoi pentru cort, dar nu a prezentat şi documentul prin care suma de 300.000 lei alocată în 2011 pentru copertină ar fi fost redistribuită pentru alte capitole bugetare cum ne-a lăsat să înţelegem, de unde tragem concluzia că acesta nu există. Această concluzie e confirmată şi de surse din Primăria Ţicleni, ce au dorit să-şi păstreze anonimatul. Ele ne-au declarat că banii din 2011 au fost reportaţi în 2012, dar fără să li se schimbe destinaţia, deşi copertina ar mai putea fi construită dacă ar fi demontat cortul, pentru că locaţia este aceeaşi.
Despre alţi bani publici risipiţi în Ţicleni pe lucrări ce nu pot fi puse în funcţiune, în numărul viitor al săptămânalului VERTICAL.