Bacalaureatul și Evaluarea Națională suferă schimbări doar de calendar

Ministerul Educației Naționale a prezentat recent amănunte despre examenele naționale din 2015, mai ales că cele din acest an nu s-au ridicat la înălțimea așteptărilor. Nu survin modificări de metodologie dar este evident că în 2015 nu vom avea o sesiune specială de Bacalaureat în februarie. De asemenea, examenele se dau pe bune deci elevii trebuie să le trateze ca atare.

Elevii vor da aceleași tipuri de examene și în 2015
Elevii vor da aceleași tipuri de examene și în 2015

Singurele noutăți pe care le anunță Ministerul Educației Naționale pentru examenele naționale se referă doar la devansarea datelor față de acest an. În rest, modalitatea de desfășurare a examenelor și de calcul a mediei rămâne cea din 2014. Pentru Gorj se speră să nu se mai înregistreze problemele din anul 2014, unele cadre didactice ajungând acum în instanță pentru organizarea deficitară a examenelor.

Evaluarea Națională contează 75% în admitere

Evaluarea Națională va începe anul viitor pentru absolvenții de clasa a VIII-a pe data de 22 iunie 2015, cu proba la limba și literatura română, potrivit unui proiect pus în dezbatere publică de Ministerul Educației Naționale. Ultima probă, cea la matematică, va fi susținută pe 24 iunie iar afișarea rezultatelor se va face pe 26 iunie, până la ora 16,00. În aceeași zi, în intervalul 16,00-20,00, se vor depune contestațiile, care vor fi rezolvate în perioada de 27-29 iunie. Afișarea rezultatelor finale după contestații se va face pe 30 iunie 2015.
Potrivit proiectului, în anul școlar viitor admiterea în învățământul liceal se va face pe baza calculului mediei ponderate între media generală la Evaluarea Națională susținută de elevii clasei a VIII-a, care va avea o pondere de 75% și media generală de absolvire a claselor V-VIII, care va avea o pondere de 25% în calculul mediei de admitere.
Elevii vor putea completa fișele de înscriere pentru licee, împreună cu părinții și asistați de diriginții claselor a VIII-a, în perioada 3-7 iulie 2015. Fișele vor fi verificate de părinți în perioada 4-8 iulie. Prima repartizare computerizată în învățământul liceal de stat a absolvenților clasei a VIII-a se va face pe 14 iulie. Pe 15 iulie se vor afișa în unitățile de învățământ gimnazial listele cu absolvenții repartizați proveniți din școlile respective și a listelor cu locurile neocupate în unitățile de învățământ liceal.
Cea de-a doua etapă de repartizare computerizată va avea loc pe 23 iulie iar cea de-a treia, în zilele de 3 și 4 septembrie.
În perioada 9-11 iulie se va face înscrierea și repartizarea candidaților pentru învățământul special iar în 6-8 iulie, repartizarea candidaților pe locurile speciale pentru romi.

Fără noutăți la Bacalaureat
Absolvenții de liceu se vor putea înscrie la prima sesiune a examenului de Bacalaureat între 25-29 mai 2015 și vor încheia cursurile în 29 mai, potrivit unui proiect publicat pe site-ul EDU.RO. Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română se va face între 8-10 iunie, iar absolvenții de liceu aparținând minorităților naționale vor susține proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă între 10-12 iunie.
Evaluarea competențelor digitale va avea loc între 15-19 iunie, iar proba de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională între 22-26 iunie.
Prima probă scrisă, cea la limba și literatura română, va fi susținută în 29 iunie 2015, proba la limba și literatura maternă în 30 iunie, proba obligatorie a profilului 1 iulie, proba la alegere a profilului și specializării în 3 iulie.
Rezultatele vor fi afișate în 6 iulie până la ora 12,00 și tot în aceeași zi se vor putea depune contestațiile până la ora 16,00. Rezolvarea contestațiilor se va face între 7-9 iulie. Rezultatele finale, după contestații, vor fi afișate în 10 iulie.
Cum Ministerul Educației Naționale nu face nici o precizare este clar că în 2015 nu vom avea sesiunea specială la care dă dreptul legea începând din acest an.