Printre personalitățile de seamă ale Gorjului care au contribuit la făurirea României Mari se numără și aviatorul Vasile Craiu. În luna august 2018 la Târgu-Jiu se vor desfășura o serie de manifestări dedicate eroului aviator, activități prevăzute în programul Comisiei Centenar a Primăriei Târgu-Jiu. Tot atunci va fi editată și o carte dedicată aviatorului gorjean.
Comisia de elaborare și i mplementare a Programului de manifestări culturale și sociale dedicate ”Centenarului Marii Uniri” a Primăriei Târgu-Jiu, structură coordonată de viceprimarul Adrian Tudor, are în proiect pentru acest an scoaterea la lumina publică a aviatorului erou Vasile Craiu, unul din așii aviației militare românești. Până în luna august, atunci când se vor marca cei 100 ani scurși de la dispariția sa, readucerea în memoria publică a început prin imprimarea chipului său pe unul dintre avioanele Școlii Superioare de Aviație Civilă. Potrivit viceprimarului Adrian Tudor, ”unul dintre avianele Școlii Superioare de Aviație Civilă poartă numele Vasile Craiu. În semn de prețuire pentru eroul gorjean, pe fuselajul aparatului de zbor se află numele și chipul pilotului militar mort pentru patrie.”
În slujba țării
Gorjul a dat țării unul dintre cei mai buni piloți militari din Primul Război Militar, o personalitate insuficient cunoscută la nivel public. Născut la Novaci la 31 decembrie 1894, Vasile Craiu avea să devină, în 1915, cel de-al 59-lea aviator român. Primul Război Mondial îl va găsi pe front, implicat în începuturile aviației militare românești.
Dovedind curaj și îndemânare încă din primele zile ale războiului, va primi comanda Escadrilei Nieuport 10, care în ianuarie 1917 este aruncată în luptă.Vasile Craiu devine, în scurt timp, cel mai bun acrobat al corpului român de aviație și la 18 martie 1917 reușește să doboare primul avion Fokker, iar aceasta a fost și prima victorie a unui pilot de vânătoare român. La 19 aprilie, deasupra aerodromului Galați, este implicat într-o luptă cu trei avioane germane pe care reușește să le pună pe fugă. Nu după mult timp are o altă confruntare cu două avioane inamice în care este rănit în umărul drept, dar reușește să conducă avionul și să aterizeze cu o singură mâna. Într-o altă misiune, Vasile Craiu zboară la joasă înălțime și lansează o bombă în pădurea Scovarga, în mijlocul taberei inamice, și reușește să se întoarcă la bază cu avionul ciuruit de gloanțe, sunt doar câteva din informațiile de domnul Ion Țîrlea, administratorul paginii „Târgu-Jiu Odinioară”
Vasile Craiu va executa primele misiuni în zbor de noapte din istoria aviației române, iar victoriile îl fac să fie promovat la excepțional. „Craiu obține, alături de camarazii din escadrila sa, un număr de victorii aeriene mai mare decât al tuturor celorlalte escadrile românești, executând un număr de peste 500 de misiuni. La 1 septembrie 1917 este avansat, la EXCEPȚIONAL, la gradul de căpitan. Avea numai 23 de ani! Superiorii îi recunoșteau, astfel, meritele și era cunoscut în rândul tuturor aviatorilor, iar numele său era un simbol al curajului și iscusinței piloților militari. A fost apreciat de generalul Eremia Grigorescu ca fiind cel mai bun pilot de vânătoare al aviației române din Primul Război Mondial .Vasile Craiu a decolat, pentru ultima oară, de pe aerodromul din Bârlad , avionul nu îi mai răspunde la comenzi și, astfel, se stinge din viață, la mai puțin de 24 de ani, primul AS al aviației românești de vânătoare, la 24 august 1918. A fost înmormântat cu mari onoruri militare la Bârlad, de unde gorjenii l-au ridicat în 1927 pentru a-l reînhuma la Târgu-Jiu. Astăzi , mormântul său nu mai este cunoscut”, adaugă Ion Țîrlea, administratorul paginii „Târgu-Jiu Odinioară”.
Centenarul dispariției lui Vasile Craiu va fi marcat la Târgu-Jiu prin mai multe manifestări. Potrivit viceprimarului Adrian Tudor, pe 24 august, ziua în care se împlinesc 100 de ani de moartea acestuia, scriitorul Dan Antoniu va lansa la Târgu-Jiu cartea dedicată lui Vasile Craiu, o colecție impresionantă de fotografii și documente și mărturii despre actele de eroism ale aviatorului român. Tot atunci va fi organizată o expozitie de dococumente și fotografii la Muzeu Județean și va fi dezvelită o placă in memoriam în Cimitirul de onoare.