Atunci când se pune carul înaintea boilor!

Loading

Cam asta este practica în politica românească, la noi nu prea este vorba de programe și de îndeplinirea lor în materie de alegeri electorale, alegem prost și ne ducem ”după fentă”.  De la Președinte la partidele care alcătuiesc vremelnic Puterea și Opoziția, toată lumea mizează pe votul politic negativ. Nu vrem să construim nimic, nu suntem în stare să punem cărămizi la un edificiu stabil, dărămâm totul când se schimbă guvernarea și o luăm de la început. E ca și cum poporul român trăiește mereu, repetitiv, mitul lui Sisif și nu vrem sau  nu putem să ieșim din această paradigmă. Poate și de aceea are mare dreptate  inegalabilul Tudor Gheorghe când spune că ultimele trei decenii au trecut ”degeaba” peste noi. În aceste zile pare că atingem maximul ridicolului, un partid venit la guvernare printr-un ”artificiu” prezidențial blochează toată țara pentru a căpăta mai multă putere deși controlează Președinția, Justiția, Guvernul și, probabil, Parlamentul, dacă ar lipsi excesele.

Ne apropiem cu pași mari de alegerile locale și parlamentare, în această ordine dacă ar fi să respectăm legea dar pe la noi ăsta ar trebui să fie ultimul motiv de care să ținem cont. Dacă pe la alții, a se citi țări europene stabile și cu popoare normale la cap, se știu și se dezbat programe cu mult timp înainte de alegeri, alegătorul știe ce își dorește și își face opțiunea în mod conștient, la noi doar votul negativ contează. Mai mult, cei aflați pe val la un anumit moment-pe vot negativ, nu ca urmare a ”mărețelor” lor realizări-încearcă să acapareze cât mai multă putere  prin forțarea legii sau interpretarea curioasă din partea unor instituții politizate. Din această cauză, România este tot mai departe de grupul țărilor foste comuniste din Uniunea Europeană și perspectivele sunt sumbre. Bunăoară, raportarea la recomandările Comisiei de la Veneția sunt un reper doar când ești în opoziție, atunci când alcătuiești Puterea legea pare să fie facultativă. Observația este valabilă pentru ambele tabere politice ca să nu avem vorbe că am favoriza/critica doar pe unii.

Și dacă tot vorbim de alegerile locale, să luăm situația a două orașe controlate de Opoziție și Putere, București și Tg-Jiu. Dacă la București, mai ales PNL-ul caută un candidat care să o învingă pe Gabriela Firea(PSD), posibila candidată Violeta Alexandru având program ”NU-FI-REA”, la Tg-Jiu PSD-ul caută un candidat care să fie universitar ca…Marcel Romanescu. Sondajele încă mai sunt de actualitate în ambele cazuri dar vă dați seama că perioada foarte scurtă până la alegeri le va transforma cel mult într-o glumă bună. Din păcate, alegerile parlamentare, anticipate sau la termen, propun aceeași soluție: jos PSD! Cum nici președintele Iohannis nu ne-a luminat în 2019 de ce a trebuit să îl alegem în afara faptului că era concurentul Vioricăi Dăncilă, nici acum PNL-ul,care are pâinea și cuțitul, nu prea știe ce va face după ce se alege. Rezultatul? Mai devreme sau mai târziu, cei răi devin cei buni și astfel o luăm din nou de la început!

Pentru că tot am vorbit de Târgu-Jiu, poate că ar trebui să cunoaștem programele pentru oraș ale lui Marcel Romanescu și Adrian Tudor!