Aşteptând-o pe Electra!

S-a consumat şi mult aşteptata remaniere, au plecat şase miniştrii şi au venit alţi şase. Din nefericire, confruntările din principalul partid de guvernământ au făcut loc în Guvern unor necunoscuţi care nu au nici măcar scuza experienţei. Cu excepţia lui Valeriu Tabără şi Ancăi Boagiu,  cu greu credem că respectivii s-ar fi calificat la o funcţie ministerială în vremuri normale. Poate însă că tocmai aceşti necunoscuţi o să ne contrazică dar e greu de crezut şi mai ales de făcut în aceste vremuri de criză economică.
Şi dacă este să o luăm metodic, mă îndoiesc că Ion Ariton va putea face mai multe în fruntea Ministerului Economiei decât a făcut Adriean Videanu. Pentru noi gorjenii este foarte important ca acest ministru al Economiei să poată face ceva deoarece avem pe drum promisiuni pentru ELECTRA, export de energie electrică şi credite pentru finanţarea lucrărilor de modernizare de la Rovinari şi Turceni. Fără această atenţie sporită din partea Ministerului Economiei s-ar putea să vină vremuri grele pentru Gorj, pentru economia zonei. Ne consolează doar ideea că noul ministru a spus că va continua politicile predecesorului. Sindicaliştii din Energetica gorjeană sunt reticienţi faţă de ce va urma în acest sector mai ales că cererea de cărbune şi energie electrică bate recorduri negative de la o lună la alta.
Poate cea mai urgentă problemă pentru energetica gorjeană este apariţia companiei Electra pe care se pare că foarte mulţi nu o doresc deşi nu fac publică această poziţie. Este aproape imposibil de imaginat cum după un an nu s-au făcut prea mulţi paşi în această direcţie. Să ne gândim că acel coş mixt de energie ar putea salva mineritul şi pe producătorii de energie pe lignit, doar aşa fiind competitivi. Ne văicărim că o ducem greu, că nu e cerere de energie, dar nu facem suficient să ne maximizăm şansele. Rezultatul? Oamenii care în acest an au stat acasă foarte mult timp au toate motivele să fie îngrijoraţi chiar dacă şi-au luat în mare măsură drepturile salariale. Ce este în industria pe orizontală e mai bine să nu mai amintim!
Chiar dacă este motiv de dispută politică, Electra este necesară. Politicienii gorjenii ar trebui să vadă mai mult decât până la lungul nasului şi să sprijine această idee. Mineritul este necesar pentru supravieţuirea economică a judeţului pentru care aceiaşi politicieni nu au pus nimic în loc. Că la acest moment Gorjul este monoindustrial, cum nici pe vremea lui Ceauşescu nu se întâmpla, o datorăm politicienilor, inclusiv cei locali, care nu au adus investitori. Şi mai repetăm ceva, o investiţie la Târgu-Jiu este de trei ori mai costisitoare decât în Ardeal-terenuri, taxe, şpagă, aşa că …avem explicaţii. Iar turism avem cât să bifăm sectorul deşi stăm pe un bulgăre de aur în această privinţă prin perspectiva naturală.

One Comment on “Aşteptând-o pe Electra!”

  1. Sa dea Dumnezeu sa mai asteptati inca 100 de ani sa se infiinteze Electra. Sindicalistii vostri deja faceau planuri cum sa cheltuie banii de la hidro si nuclear! RUSINE!

Comments are closed.