Recent, a avut loc Gala Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru anul 2023, eveniment ce s-a desfășurat pe data de 25 septembrie 2024 la București în Aula Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I”.
Printre artiștii plastici premiați la acest eveniment s-a numărat și artistul gorjean- pictorul Vasile Fuiorea, căruia i-a fost conferit Premiul Special al Consiliului Director al UAP din România.
Vasile Fuiorea este președintele Filialei Târgu Jiu a UAP din România din anul 2013, fiind un artist plastic vizibil în plan național și internațional, autor a numeroase expoziții naționale și internaționale personale și de grup, curator al Simpozionului Internațional de Pictură “Atelierele Brâncuși” și inițiator și curator al proiectelor de Arte Vizuale “Desenul post Brâncuși” și “Itinerarii Vizuale” desfășurate la Institutul Cultural Român de la Veneția și Viena, precum și al altor numeroase evenimente, cu impact în domeniul Arte Vizuale.
Din anul 2019 este Conferențiar univ. doctor, în cadrul Universității din Craiova, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Domeniul Arte Vizuale, unde desfășoară activități de predare a cursurilor de specialitate la Programul Studii de Licență Arte Plastice- Pictură și la Programele Studii de Masterat Pictură -Explorări Cromatice și Conservare și Restaurare. În anul 2022 obține Abilitarea în domeniul de studii universitare de doctorat, domeniul ”Arte Vizuale”.
Creația artistică a pictorului gorjean a fost apreciată, Vasile Fuiorea obținând de-a lungul timpului mai mule premii, dintre care amintim: Premiul „Senior III al artelor plastice gorjene” (2015) acordat de Consiliul Județean Gorj; 2015-Premiul I pentru pictură pentru lucrările de pictură din tabăra de creație „Culoare și lumină în arta plastică contemporană gorjeana “, Editia a II-a, Paleokastritza – Corfu, Grecia (2015); Premiul de excelență pentru pictura în cadrul Festivalului Internațional A.R.T.E. Iași(2015); Premiul I pentru pictură pentru lucrarea „Introspecții” în cadrul Bienalei –concurs „Gheorghe Petrașcu”, ediția a XIII-a Târgoviște (2016); 2016. Premiul pentru pictură al Primăriei Piatra Neamț în cadrul Concursului Internațional de Arte Vizuale „Aurel Băieșu” (2016); Diplomă de Excelență pentru desen la Salonul Național de Plastică mică ,,Dr. Constantin Teodorescu” ediția I Bârlad 2016, Galeria de Artă ,,Nicolae. Tonițza” , Organizator Fundația Culturală ,,Dr. Constantin Teodorescu” (2016); Diplomă de Merit „Constantin Brâncusi”, oferită de UAP din România, pentru merite deosebite în organizarea Expoziției Naționale” Desenul post Brâncuși”, Ediția a II a, 15 Martie 2017, Târgu Jiu; Premiul pentru tehnică mixtă la Expoziția Internațională, Concurs de Arte Vizuale, „Empatii de pe o parte și alta a Prutului”, ediția a VII – a 2017, Galeria de Artă „Nicolae Tonitza”, Iași (2017); Premiul pentru Pictură la Bienala Naţională de Artă Contemporană „Aegyssus” , Muzeul de Artă Tulcea (2017); Premiul special al juriului acordat pentru lucrarea de pictură „Peren” ,în cadrul Bienalei Internaționale de Artă Contemporană „Nicolae Tonitza” , Ediția a II a Muzeul „Vasile Pârvan”, Bârlad, Vaslui, România (2018); Premiu de Excelență pentru întreaga carieră artistică, oferit de organizatori în cadrul Bienalei Internaționale de Artă Contemporană „Nicolae Tonitza” , Muzeul „Vasile Pârvan”, Bârlad, Vaslui, România (2024);
De subliniat și faptul că artistul plastic, Conf. univ. dr. Vasile Fuiorea a participat, de-a lungul anilor la numeroase Simpozioane și Tabere de Arte Vizuale din România, Bulgaria, Republica Cehă, Austria, Grecia. Lucrări în colecții de stat și private din România, Bulgaria, Republica Cehă, Franța, Japonia, India, Austria, USA, Canada, unde lucrările sale au fost unanim apreciate.
Mai menționăm faptul că în cadrul Galei Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru anul 2023, au mai fost acordate încă 22 de premii celor mai meritoși artiști plastici ai anului 2023 și, de asemenea, au fost înmânate titluri de „Prieten al Artelor” unor personalități și instituții care s-au remarcat în susținerea culturii naționale.
Astfel, au mai fost acordate premii următorilor artiști plastici români: Ana Lupaș – Marele Premiu al UAP; Dorina Horătău – Premiul de Excelență al UAP; Alexandru Rădvan – Premiul pentru Pictură; Alina Aldea – Premiul pentru Sculptură; Mariea Petcu Chioibaș – Premiul pentru Grafică; Ovidiu Bandalac – Premiul pentru Multimedia; Anca Mihăilă – Premiul pentru Arte Decorative; Cristian Samfira – Premiul pentru Design; Daniel Codrescu – Premiul pentru Artă Religioasă și Restaurare; Mircea Modreanu – Premiul pentru Artă în Spațiul Public; Viorica Petrovici – Premiul pentru Scenografie; Ruxandra Demetrescu – Premiul pentru Critică de Artă; pictorii Sami Briss și Carmen Poenaru, precum și Muzeul de Artă din Constanța – manager Lelia Rus Pîrvan – Premiul Consiliului Director al UAP din România; Marian Zidaru – Premiul Juriului; Alexandru Ranga – Premiul pentru Tineret; Matei Negreanu – Premiul pentru Diaspora; Matei Bejenaru – Premiul Revistei „Arta”; Ioana Aron – Premiul „Ioan Atanasiu Delamare” și Eusebiu Josan – Premiul special BES România.
De asemenea , în cadrul Galei, Uniunea Artiștilor Plastici din România a acordat titlul de „Prieten al Artelor” unor personalități care s-au remarcat în susținerea culturii naționale și anume: Raluca Turcan – Ministrul Culturii, Sergiu Nistor – Consilier prezidențial, Mireille Rădoi – director al Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I”, Florin Constantinescu – Primarul orașului Călimănești, Ramona Ioana Mezei – manager al Bibliotecii Metropolitane București și Grigore Bejan – organizatorul Taberei de Creație de la Dunavățul de Jos, jud. Tulcea.
dr. Victor Troacă
Președinte al Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. D. Șerban”