Amendă, între certificat și atestat de producător

Producătorii agricoli vor intra cu frică în piețe, săptămâna asta, să-și vândă produsele
Producătorii agricoli vor intra cu frică în piețe, săptămâna asta, să-și vândă produsele

Potrivit legii, producătorii agricoli care, începând din data de 1 mai 2015, nu au atestat de producător, riscă o amendă de 22.500 lei. Culmea e că oamenii nici măcar nu sunt vinovați, pentru că, până acum aveau certificat de producător, dar acum s-a schimbat legislația, iar atestatele nu au fost tipărite și predate la timp, pentru a intra în vigoare în timp util. Mai mult, pentru a fi obținute, producătorii au nevoie de avize consultative de la asociațiile agricole, numai că acestea nu vor să le dea.
Așa cum se întâmplă la români, toate ne iau pe nepregătite. Mai întâi, au trebuit centralizate datele de către Consiliul Județean Gorj de la toate primăriile, pentru a se ști exact câți producători agricoli sunt în Gorj. Apoi, s-a dat comandă pentru tipărirea formularelor, iar când acestea au venit de la tipografie, primăriile au fost chemate să le preia și să le dea la oameni, deja întârziidu-se activitatea.
S-a ivit, însă, o altă problemă, pentru că, potrivit legii, pentru ridicarea atestatelor, producătorii au nevoie de un proces verbal și de un aviz consultativ din partea asociațiilor agricole. Se pare, însă, că asociațiile nu sunt interesate de a face așa ceva, pentru că nu s-au prevăzut bani pentru această prestație de serviciu, așa că acestea au refuzat să se implice. În final, Camera Agricolă va fi ce care va da avizele consultative.
Problema este, ce se va întâmpla dacă organele de control vor trece direct la amenzi începând din această săptămână, pentru a-și face planul, mai ales că se știe că producătorii agricoli nu au atestatele.
Reprezentanții instituțiilor care au avut în atribuții rezolvarea acestei probleme și-au exprimat speranța ca organele de control să înțeleagă situația și să nu treacă la amenzi.
La rândul lor, producătorii speră să nu fie amendați, ei neputând să stea cu legumele sau alte produse agricole fără să le vândă, acestea fiind perisabile.