Alexandre Cardoso: „E foarte greu atunci când vine vorba despre familie…”

Loading

alexandre-cardosoUnul dintre cei mai emblematici jucători ai Pandurilor din acest moment este fără îndoială, brazilianul Alexandre Cardoso. Sosit în urmă cu două sezoane la Tg-Jiu, fotbalistul din ţara cafelei şi-a câştigat foarte repede locul de titular la Pandurii, ajungând acum, un „integralist” pentru gruparea  gorjeană. Cunoscut ca fiind şi una dintre cele mai interesante figuri din vestiarul Pandurilor datorită firii sale neobişnuit de populare, Cardoso nu ezită să vorbească despre viaţa sa de fotbalist, ca şi despre viaţa sa… de familist. Cea mai mare problemă a sa, după cum mărturiseşte chiar Alexandre Cardoso, pare a fi distanţa (la propriu) destul de mare faţă de familie. Fundaşul Pandurilor spune însă, că a încercat să treacă peste acest aspect destul de neplăcut consolându-se cu gândul că este deja un fotbalist profesionist din clipa când a plecat de acasă pentru a-şi urma crezul.
Reporter: Până acum eşti unul dintre puţinii „integralişti” ai Pandurilor din acest sezon…
Alexandre Cardoso:
Da, aşa este şi vreau să joc dacă se poate, tot campionatul. Acesta este obiectivul meu personal. Chiar şi când am fost accidentat, de exemplu cu Dinamo, am jucat. Eu de regulă muncesc mult şi de aceea vreau să şi joc. Dar e mult mai bine dacă sunt sută% apt de joc… Vreau să ajut echipa cât pot mai mult.
Rep.: În cariera ta ai fost de regulă un titular obişnuit, un „integralist”?
A.C.:
Da, tot timpul mi-a plăcut să joc cât mai mult. Bine, am jucat mai puţin atunci când am venit la Pandurii, pentru că titularul postului era Jakpa. Şi înainte de asta, când eram în Portugalia, la Extremadura, am avut o scurtă perioadă când am fost accidentat. În rest, în cariera mea de până acum, am jucat titular destule meciuri. Dar, în general vorbind, de multe ori eu cred că mai depinde şi de modul cum te priveşte antrenorul, dacă el te place şi te încadrezi în registrul lui tactic, atunci e OK. Nu e deloc uşor să joci mult, mai ales din punct de vedere fizic. De aceea am zis să muncesc mult şi la antrenamente. Mi-am zis că atâta timp cât mai pot, de ce să nu o fac? Când nu o să mai pot, atunci o să stau pe margine sau mă las de fotbal.
Rep.: Ce crezi că se întâmplă cu Pandurii de nu a mai reuşit să câştige de atâta timp?
A.C.:
Şi eu aş vrea să ştiu să răspund la întrebarea asta… Şi eu aş vrea să nu stea lucrurile aşa. Sper însă, ca acum, odată cu venirea noului antrenor, lucrurile să se schimbe. Echipa a lucrat foarte bine, se vede o oarecare diferenţă, iar în vestiar ne dorim parcă mai mult să câştigăm. Cu spiritul care este prezent acum la echipă, vom termina bine acest tur de campionat.
Rep.: Ai deja ceva vreme petrecută în România. Te-ai obişnuit cu clima de aici?
A.C.:
Nu ai cum să te obişnuieşti cu anumite lucruri niciodată. Pentru că frigul e frig, iar căldura e căldură! Iar acum, în această iarnă eu o să plec în vacanţă acasă, la caldură şi o să las zăpada pentru voi… Acolo, pe vremea asta o să fie cam vreo 38-40 de grade, deci o să fie cald, cum îmi place. O să plec galben şi o să mă întorc negru!
Rep.: Vacanţa de iarnă va dura din păcate, cam puţin. E vorba de doar 3 săptămâni. Îţi vor ajunge?
A.C.:
Da, este foarte puţin. Pentru mine e foarte greu atunci când vine vorba despre familie. Mai ales că, dacă stau bine să mă gândesc, eu abia dacă petrec 20 de zile pe an alături de familie. De fapt, atunci când mama m-a lăsat pe mine să joc fotbal atunci când eram copil, mi-a zis: „Vrei să fi fotbalist, va trebui să te obişnuieşti cu asta!”
Rep.: Soţia cred că s-a obişnuit şi ea cu această situaţie. Totuşi, ai spus la un momentdat că vrei să faci 10 copii. Până acumai făcut doar unul…
A.C.:
Da, ea ştie şi mă înţelege. Acum e cu copilul. Eu am glumit atunci când am spus că vreau să am 10 copii, pentru că m-aş mulţumi doar cu doi. Vreau să am doar o fată şi un băiat, atât. Chiar dacă îmi place mie să am o familie mai numeroasă, cu criza asta e cam greu să o ai!
Rep.: Ţi-ai dori ca băiatul tău, care s-a născut deja, să ajungă fotbalist?
A.C.:
Da, ar fi pe inima mea. Dar cred că el va alege asta. Şi cum în Brazilia, toată lumea îşi doreşte să ajungă mare fotbalist, şi copilul meu va vrea asta. Oricum, tradiţia noastră eset să creştem singuri, să ajungem să ne câştigăm existenţa singuri.

Al doilea Cardos(z)o la Pandurii?
La sfârşitul săptămânii trecute a sosit la Târgu Jiu cel de al doilea jucător străin pentru a susţine probe de joc la Pandurii. Cesar Augusto Cardozo este un atacant columbian în vârstă de 21 de ani, 1,88 m şi 86 kg, ultima echipă pentru care a evoluat fiind Once Caldas. „Columbianul e un tânăr de perspectivă pe care îl avem pentru o perioadă la probe. Urmează ca antrenorul să decidă dacă este un jucător util echipei”, a ţinut să declare preşedintele Pandurilor, Marin Condescu. Columbianul Cardozo este cel de al doilea fotbalist străin venit în ultima săptămână pentru a susţine probe la Tg-Jiu, după atacantul sloven tot de 21 de ani, Patrick Bordon (1,93 m şi 95 kg), sosit din Italia, de la echipa de Serie B, US Lecce.