Activităţi într-un laborator care luptă împotriva virusului Zika

În perioada 21 iunie-11 iulie 2016, 10 elevi de la specializarea Tehnician Analize produse alimentare si 10 elevi de la specializarea Tehnician ecolog și protecția calității mediului, din cadrul Colegiului Tehnic ”General Gheorghe Magheru”, au derulat stagiul de instruire practică în cadrul  NATIONAL HEALTH INSTITUTE DOUTOR RICARDO JORGE LISABONA  – INSA, prin proiectul Erasmus + ” Stagiile de practică şi creşterea competenţelor formatorilor din învăţământul profesional şi tehnic, condiţii obligatorii ale unui învăţământ de calitate”.

Activităţile din Portugalia ale elevilor gorjeni
Activităţile din Portugalia ale elevilor gorjeni

NATIONAL HEALTH INSTITUTE DOUTOR RICARDO JORGE LISABONA  – INSA este unul dintre cele mai cunoscute instituții de speciliate din lume, recunoscut pentru cercetările în domeniu, dar și pentru altele, fiind angrenat alături de instituții similare din lume în lupta contra Ebola și a virusului Zika.
Faptul că elevii de la Colegiul Tehnic “General Gheorghe Magheru” şi-au realizat aici stagiul de instruire practică, constituie deja o tradiție și se bazează pe legăturile stabilite între liceul din Târgu-Jiu, liceul portughez Alcochete și institutul portughez. Astfel, în ultimii  ani mai bine de 80 de elevi si profesori  și –au defășurat stagiul de instruire practică aici sau au desfășurat activități de perfecționare în cadrul proiectelor Leonardo da Vinci sau Erasmus +.
Doar în anul 2016, pe lângă cei 20 de elevi prezenți în stagiul amintit, au mai desfășurat activități de pregătire alți 20 de elevi de la domeniul Electric și domeniul Chimie Industrială în cadrul proiectului Erasmus +  ”Învatamantul profesional – succesul tranzitiei de la şcoală la locul de muncă”.
Potrivit lui Marius Buzera, directorul Colegiului Tehnic “General Gheorghe Magheru”, “în cadrul INSA, elevii români, au fost îndrumați de specialiști și cercetători de înaltă ținută, au luat contact cu abordări moderne din domeniul în care se pregătesc să devină specialiști, au învățat să folosescă  aparatură și tehnologie de ultimă generație și mai ales au învățat să-și respecte meseria.
Dacă anul trecut, în urma evaluării, specialișii de la INSA și cei de la liceul Alcochete au remarcat nivelul de pregătire al elevilor romani, interesul manifestat de aceștia dar și nivelul înalt de cunoaștere al limbii engleze, concluzionand că grupa de anul trecut de la domeniul protecției mediului a fost cea mai bună grupă care și a desfășurat activitatea în cadrul institutului, anul acesta a fost rândul elevilor  de la specializarea Tehnician chimist de laborator să lase o bună impresie.
Aceste cooperări reușite, au facut ca în prezent, specialiști din cadrul institutului alături de profesori de la cele două licee să pună bazele unei viitoare colaborări vizând realizarea unui web site de specialitate in limbile română, portugheza si engleză, precum și a unor lucrări de laborator.”