Pensie anticipată cu trei ani la cadrele didactice

Profesorii ar putea cere să iasă la pensie cu trei ani mai repede decât vârsta legală și să primească pensie întreagă. Prevederea apare într-un proiect de lege depus de mai mulţi parlamentari PSD şi readuce în actualitate un drept de care profesorii au mai beneficiat cu ani în urmă.

Profesorii ar putea ieşi mai devreme la pensie
Profesorii ar putea ieşi mai devreme la pensie

Profesorii care au o sănătate şubredă ar putea cere să iasă la pensie cu trei ani mai repede decât vârsta legală și să primească pensie întreagă. Prevederea apare într-un proiect de lege depus de mai mulţi parlamentari PSD. Dacă îşi dau seama că nu mai dau randament, profesorii care se apropie de vârsta pensionării pot trimite o solicitare către Consiliul de Administraţie al şcolii. În aceasta, vor trebui să prezinte motivele pentru care nu mai pot să aibă rezultate în învăţământ.
„Cunosc fenomenul şi din familie, profesorii au o uzură la nivel de concentrare, răbdare cu elevii şi cu studenţii, au o uzură mult mai mare. Este important ca ei să aibă randament şi nu să-i ţinem într-o funcţie, într-un post chiar dacă ei nu se mai gândesc atât de mult la rezultatul muncii lor sau la performanţa pe care ei pot să o facă”, spune Sorin Bota, senator PSD. „Această meserie de dascăl impune un consum nervos absolut fantastic. Unii fac faţă şi n-au o problemă, se adaptează mai uşor, alţii obosesc mai uşor. Nu este bine să stresăm sistemul cu cei care doresc să plece din sistem mai repede”, afirmă Ecaterina Andronescu, senator PSD.
Social-democraţii susţin că mulţi alţi profesori rămân în sistem după vârsta de pensionare şi că nu ar fi o problemă dacă unii ar dori să se pensioneze mai repede. „În proiectul de lege am spus că trebuie să iasă cu pensie întreagă”, spune Liviu Pop, senator PSD. „Sunt foarte mulţi care sunt atât de pasionaţi de profesiune încât nu se pot desprinde de ea. O fac cu putere, o fac cu foarte multă determinare şi ca urmare mă aştept ca asemenea persoane să nu îşi dorească o asemenea lege, dar pentru cei care au nevoie cred că este binevenită”, adaugă Ecaterina Andronescu.