24 martie – Ziua Mondială  de Luptă împotriva Tuberculozei, eveniment marcat în întreaga Românie

Loading

Anual, pe data de 24 martie este marcată Ziua Mondială  de Luptă împotriva Tuberculozei, pentru a sensibiliza publicul cu privire la consecințele devastatoare de sănătate, sociale și economice ale bolii și pentru a intensifica eforturile în vederea stopării epidemiei globale de TBC.

Raportul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) “Supravegherea și monitorizarea tuberculozei în Europa 2021”  arată că România ocupă în continuare primul loc în Uniunea Europeană ca număr de cazuri noi şi recidive raportate anual. În Europa, țara noastră este depăşită doar de fostele republici din blocul sovietic.

Județele cu cea mai mare incidență a TBC (peste 80 de cazuri la 100.000 de locuitori) sunt Olt, Dolj, Tulcea, Teleorman, Giurgiu, Constanța, Brăila. Valori ale incidenței TBC peste media națională se înregistrează și în Mehedinți, Bacău, Iași, Neamț, Vaslui, Botoșani, Ialomița, Galați, Călărași, Arad, Gorj și Caraș Severin.

Parteneriatul StopTB România  marchează lupta pacieților împotriva tuberculozei prin iluminarea în roșu a mai multor monumente și instituții din țara noastră.

Mai multe informații:

Harta evenimentului la nivel mondial (https://www.stoptb.org/world-tb-day-2022/your-events) arată o aglomerare de evenimente in România, dovedind implicarea societății civile și a instituțiilor publice.

În Craiova, evenimentul este organizat de Romanian Angel Appeal și Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR) Filiala Dolj, cu susținerea Muzeului de Artă Craiova, a Direcției de Sănătate Publică Dolj, a mai multor ONG, instituții publice și instituții de învățământ din Dolj.

Joi seara, 24 Martie, la lasarea intunericului, cladirea Muzeului de Artă Craiova va fi iluminata în roșu, iar echipa ASPTMR Dolj va distribui materiale informative în zona Calea Unirii.

În Dolj, evenimentul face parte dintr-o campanie susținută de fundația Romanian Angel Appeal, fiind în curs de realizare în perioada martie – aprilie 2022 mai multe sesiuni de informare în scoli și licee din judet și activități de susținere a pacienților TB spitalizați.