Expoziție de pictură la Muzeul Județean Gorj

Muzeul Județean Gorj a vernisat ieri, 3 august 2021, expoziția de pictură „Porți (din)spre sine”, a artiștilor plastici Nicoleta Cărare și Lăcrimioara Nemeș. Aceasta va putea fi vizitată timp de o lună.

Nicoleta Cărare și Lăcrămioara Nemeș propun un discurs artistic complementar, în care privitorul întrevede căutările cele mai intime ale acestora.

”În lucrările mele se regăsește o serie de teme ce mă preocupă de mult timp: seria ferestrelor, seria maternităților, seria tradițiilor și obiceiurilor și seria ștergarelor, broderiilor și motivelor cusute… În seria ferestrelor se regăsesc anotimpurile, miresele și dorul de tradiții, fereastra reprezentând, pentru mine, o poartă a sufletului din și spre lume.
Seria maternităților este însăși esență a omenirii, căci mama – înger protector, născător de viață și de vise, purtător de destine, e ilustrată în diverse ipostaze.
Seria tradițiilor și obiceiurilor adăpostește fragmente de ritualuri cuprinse pe tot parcursul anului, de la Colind la Bobotează, de la nuntă la înmormântarea celor tineri.
Întreaga mea serie de lucrări este o trăire intensă, un cântec străbun, un ADN moștenit și redescoperit, o transfuzie de sentiment românesc și o căutare veșnică a sinelui. (Nicoleta Cărare).

”Emoția este unul din stimulii de bază care-l determină pe artist să creeze. Prin opera sa, pictorul destăinuie privitorului frumusețea, crâmpeiului de adevăr profund care l-a „mișcat”.
Ochii sunt supradimensionați, pictați în mase de albastru, ce își dezvăluie funcția lor apotropaică. Lucrările din seria „Ochi”, pictate pe pânze dreptunghiulare, mult alungite pe orizontală, par decupaje din tablouri.
În celelalte lucrări se adună impulsuri de lumină, cu părți întunecate din care se înfiripă albastrul profund, dramatic al ochilor.
Fiecare tablou prezintă stări cu ecou în plan emoțional și spiritual. Imaginile care reprezintă umanismul profund al maternității au o deosebită încărcătură simbolică. Mama și copilul – temă ce traversează constant secolele artelor figurative – este mereu prezentă în creațiile artiștilor plastici.
În această serie, trupul mamei este mult arcuit asupra copilului, până când fruntea ei atinge pământul, cu brațele ocrotind trupul plăpând, un „ghem” al formelor figurative. E redată teama, îngrijorarea permanentă în fața pericolele ce pândesc din umbră copilul. Aceaste serie este pe un fond sumbru, unde lumina se vede dictată doar de starea interioară, de sentimentul tensionat din plan subiectiv.
În tablourile reprezentând flori, am încercat să redau admirația și iubirea pentru natura privită prin ochi, prin aceste adevărate „ferestre ale sufletului”. (Lăcrămioara Nemeș)

Curatorul expoziției „Porți (din)spre sine” este Dorina Cioplea Văduva.