19 școli din Gorj implicate în Zilele Educației Financiare

Loading

La finalul săptămânii trecute, Inspectoratul Județean Școlar Gorj- în parteneriat cu BNR- a premiat școlile implicate în Zilele Educatiei Financiare ca model de bună practică în promovarea educației finaciare. Premierea școlilor cu cele mai bune activități de Educație Financiară s-a făcut  în prezența inspectorului școlar general, dr. MARCELA MREJERU, inspector școlar prof. Angelica Necșulea-coordonator manifestări în Gorj, director CNTV- prof. Cristina Goanță și reprezentant BNR GORJ, Alexandru Roibu.

Banca Națională a României, în parteneriat cu Ministerul Educației și Inspectoratele Școlare Județene, a derulat în perioada 3-6 aprilie Săptămâna educației financiare cu scopul creșterii nivelului de conștientizare a importanței educației financiare în rândul elevilor și de a celebra Ziua educației financiare ce are loc în fiecare an în data de 11 aprilie.

Echipele de educație financiară din sediul central și din toate sucursalele și agențiile BNR din țară au interacționat cu elevi și cadre didactice din peste 200 de unități școlare și aproape 500 de clase de elevi din ciclul primar, gimnazial și liceal.

S-au înscris un număr de 19  unități școlare din  județul  Gorj, au participat 1930 de elevi  și  au fost implicate  93 de cadre didactice.

La nivelul Inspectoratului Școlar Județean  Gorj s-a constituit o echipă de lucru coordonată de inspectorul  școlar, Angelica Necșulea,  care a organizat activitățile dedicatei Zilei Educației Financiare. În acest sens, echipa de lucru a colaborat cu unitățile de învățământ din județ și cu instituțiile financiare, în vederea atingerii obiectivelor propuse de acordul semnat între Parlamentul României, Ministerul Finanțelor, Ministerul Educației, Banca Națională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Institutul de Studii Financiare, precum și alte autorități ale administrației publice centrale și locale.

Echipa Inspectoratului Școlar Județean Gorj  a propus ca  activitățile să aibă loc la nivel de școală, de comunitate, prin dezvoltarea de colaborări reale. Astfel, fiecare unitate de învățământ a  avut posibilitatea să identifice, în funcție de profilul elevilor, modalitățile de realizare a activităților care presupun creșterea gradului de informare privind relația cu resursele financiare.

Astfel, în Săptămâna Educației Financiare,  elevii s-au implicat în activități diverse dintre care enumerăm:  activități practice (desene, confecționare de pușculițe din diferite materiale reciclabile) diverse informații despre economii, buget, cum să facă echilibrat cumpărături, despre istoria banilor, acțiunile caritabile, despre bani si viitorul lor (banii în Uniunea Europeană), prin jocuri de rol sau lucru în echipă. Materialele folosite, respectiv filmulețe educative, au fost puse la dispoziție de  BNR dar și site-uri dedicate educației financiare.

”S-a constatat că elevii îndrăgesc asemenea activități si le consideră necesare pentru viața lor cotidiană. Prin activitățile desfășurate, elevii au  conștientizat importanța banilor în viața lor, scopul final constând în punerea bazelor unui stil de viață nou, chibzuit, care nu încurajează consumul, nici creditarea, ci economisirea. Elevii au învățat astfel că Planificarea financiară personală nu este doar un exercițiu care ne ajută să înțelegem unde ne aflăm acum, cum ne gestionăm banii în acest moment, ce facem bine, ce facem mai puțin bine, de ce este bine sa economisim, dar mai ales, este un mod corect de a învăța să ne stabilim obiective, de a lua decizii financiare potrivite pentru visurile noastre.”, a declarat inspector Angelica Necșulea.