15 familii izolate la Brănești

Mai mulți cetățeni din satul Bădești al comunei Brănești ne-au anunțat că sunt izolați de două zile, mașina cu pâine nu mai ajunge la ei, iar pompierii sau salvarea nu au pe unde să intre, dacă ar fi nevoie. Cu toate astea, primarul comunei, Gheorghe Stoichițoiu, susține că a băgat vola continuu, până la ultima casă și că nici nu se pune problema să aibă oameni înzăpeziți în vreun sat al comunei.

Oamenii din Bădești se simt abandonați de semenii lor între nămeți
Oamenii din Bădești se simt abandonați de semenii lor între nămeți

N-am reușit, din păcate, să ajungem în satul Bădești, pentru a verifica informația la fața locului, întrucât aceasta a venit cu puțin timp înainte de închiderea ediției. Am luat, însă, legătura telefonic cu mai mulți oameni din sat, iar toți au spus același lucru: mai bine de un km din sat a rămas nedeszăpezit. Mai mult, oamenii spun că de câteva zile încoace vola trimisă de primar deszăpezește doar până la jumătatea satului, exact până la poarta unui angajat al primăriei și atât.

Elena Guță (mama Nela cum i se spune în sat) e la capătul proviziilor de lemne și mâncare, singurul ajutor venind din partea vecinilor
Elena Guță (mama Nela cum i se spune în sat) e la capătul proviziilor de lemne și mâncare, singurul ajutor venind din partea vecinilor

Declarații
Grigore Dobre se plânge că nu mai poate ieși din sat decât la picior: „O mașină am lăsat-o sub coastă, alta o țin în curte și nu am cum să ies din sat. Îmi pare rău că l-am susținut pe primar la alegeri. Ba chiar soția mea i-a făcut și un cântec, versuri, melodie, l-a înregistrat și i l-a dat să-l folosească în campania electorală. Era cu <<Foaie verde de mărar, ca Gheorghe primar mai rar>>. Regret profund că l-am susținut. Acum, spune că se lipsește de 10 voturi câte sunt aici la noi…”
La rândul său, Iulică Coadă ne-a declarat că se luptă cu nămeții și pentru el și pentru o vecină învârstă: „Am făcut pârtie și la mine și la mama Nela, care are 87 de ani, de am înnebunit. Degeaba, dacă drumul e înzăpezit. Mașina cu pâine nu mai vine la noi, în capul satului, așa că am fost eu, zilele astea, doi km pe jos, să ajung până în locul unde poate urca mașina de pâine. Mama Nela nu mai are lemne de foc decât pentru câteva zile. Stă încovrigată după sobă, învelită cu cârpe, să se încălzească și bagă lemne puține pe foc, să nu le termine prea repede. Mai sunt doi bătrâni și mai sus, în pădure. Nu se știe dacă mai trăiesc, pentru că acolo nu s-a deszăpezit niciodată, iar noi nu avem cum să ajungem până la ei”
La rândul ei, Alexandra Bădescu ne-a declarat că nici o mașină nu mai poate circula prin sat: „Drumul e înzăpezit de ieri (luni, 13 februarie 2012 n.r.). La 4.00 dimineața a trecut vola pe la noi, că eu stau mai spre mijlocul satului, dar a nins în continuare și de atunci n-a mai trecut deloc. Nu avem pâine, trebuie să mergem prin zăpadă până unde poate ajunge mașina de pâine.”

Ce spune primarul?
Cu primarul Gheorghe Stoichițoiu am discutat telefonic marți,14 februarie 2012, în jurul orei 14.00 și ne-a declarat că vola tocmai terminase deszăpezirea în satul Bădești până la ultima casă: „Lăsați, doamnă, că știu cine v-a sunat. Dobre. Să pună și el mâna pe lopată: poate au mai rămas vreo 20 de metri până la casa lui. Dar deszăpezirea chiar acum s-a făcut. O mai fi trecut ceva timp de la una la alta, că a nins continuu, dar acum situația e rezolvată.”
Nu același lucru ne-au spus oamenii din sat, pentru că am verificat declarația primarului imediat după aceea. Și e greu de crezut că toți oamenii  aceștia mint, iar primarul spune adevărul…