În perioada 15-18 august 2024, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Gorj a gestionat 146 de misiuni, astfel:
- 48 de intervenții pentru stingerea incendiilor de vegetație;
- 88 de misiuni pentru acordarea primului ajutor calificat pe care le-am gestionat prin cele 7 echipaje SMURD operaționalizate, în prezent, la nivelul județului;
- 2 accidente rutiere;
- 4 misiuni pentru asigurare măsuri de protecție specifice la evenimentele publice;
- 1 misiune pentru transport apă menajeră;
- 1 misiune pentru îndepărterea unui copac căzut pe carosabil;
- 1 alarmă falsă.
- „Din păcate, în ciuda tuturor mesajelor noastre preventive, din cauza utilizării necorespunzătoare a focului deschis, arderile de vegetație și fond forestier continuă să reprezinte un pericol la nivelul județului.
Atragem atenția asupra pericolelor și asupra faptului că numărul incendiilor de vegetație produse în acest an pe teritoriul județului Gorj a depășit 700.
Din păcate, în această minivacanță, s-a înregistrat și prima victimă a incendiilor de vegetație. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 70 de ani care a fost surprins de un incendiu de vegetație produs pe raza comunei Bălești în data de 17 august. Pentru că incendiul se manifesta în apropierea locuințelor, cel mai probabil, bărbatul a încercat să limiteze incendiul fiind astfel surprins de flăcări. E fost descoperit în stare de inconștiență de către echipajele noastre de intervenție solicitate la fața locului, iar ulterior a fost preluat de către un echipaj medical din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Gorj și transportat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului din Tg-Jiu, cu arsuri pe aprozimativ 90% din suprafața corpului.
Eforturile echipajelor noastre de intervenție pentru gestionarea situațiilor de urgență produse de incendiile de vegetație sunt imense, pentru că, pe lângă lupta cu flăcările, intervențiile sunt îngreunate și de zonele greu accesibile, intersificări ale vântului și suprafețe foarte mari incendiate.
Facem apel către cetățeni să renunțe la ulilizarea focului deschis pentru arderea resturilor vegetale și menajere sau să igienizeze terenurile agricole prin incendiere.
Fiecare dintre noi ne putem implica activ și putem contribui la stoparea acestui fenomen. Putem să purtăm discuții cu părinții nostri, cu vecinii nostri, să-i facem să conștientizeze pericolele și pagubele care pot fi generate și să renunțe la utilizarea focului deschis.
Vă dorim să fiți feriți de situațiile de urgență și, din când în când, făceți-vă timp și accesați platforma națională https://fiipregatit.ro/”, a transmis ISU Gorj.