„E bine să ai dubluri pe toate posturile”

Odată cu sfârşitul cantonamentului de la Rânca, axat în totalitate pe pregătire fizică, handbaliştii de la Energia şi-au reluat antrenamentele normale în Sala Sporturilor din Tg-Jiu. Intrat acum în linie dreaptă cu pregătirea pentru returul campionatului, antrenorul Vasile Stângă îşi face deja planurile pentru 2009. Stângă se declară mulţumit deocamdată de transferurile efectuate în această iarnă de gruparea de handbal gorjeană şi aşteaptă cu nerăbdare să-şi definitiveze lotul cu care va ataca partea a doua a sezonului 2008-2009 al Ligii Naţionale. Printre planurile ,,de retur” ale tehnicianului de la Energia se numără şi readucerea publicului local la meciurile de handbal din Sala Sporturilor.

Vasile Stângă aşteaptă cu încredere redebutul de sezon
Vasile Stângă aşteaptă cu încredere redebutul de sezon

Reporter: Cu doar câteva săptămâni înaintea redebutului se sezon, vacanţa de iarnă a rămas deja o amintire…
Vasile Stângă:
Da, aşa este. Am început deja treaba. Şi să mai zicem că ce a fost mai greu pentru jucători, a trecut deja, odată cu sfârşitul cantonamentului de la Rânca, axat pe pregătirea fizică.
Rep.: Cum se descurcă băieţii?
V.S.:
Considerând că am avut un stagiu bun de pregătire la munte, eu zic că băieţii sunt acum apţi din punct de vedere fizic pentru începerea antrenamentelor tehnico-tactice. Acum nu ne mai rămâne decât să lucrăm mai mult cu mingea pentru returul ce bate la uşă.
Rep.: Să înţeleg că nu mai sunt nici un fel de probleme legate de starea fizică a lotului? Mă refer la unele accidentări mai vechi ale unor jucători…
V.S.:
Pot să spun că toată lumea din lot este aptă 100%. Chiar şi Mazilu, care a venit după o accidentare s-a pregătit foarte bine. M-a mirat şi pe mine că a ieşit cam de fiecare dată primul la alergări. Văd că se simte foarte bine, mai are mici probleme musculare, dar şi acelea minore… Să-l vedem cum se va descurca şi în terenul de joc.
Rep.: S-au terminat ,,cumpărăturile” începute de sărbători?
V.S.:
Păi încă nu… Mai aşteptăm să mai vină încă un jucător în aceste zile, este vorba despre acel moldoveano-polonezul, care evoluează ca şi conducător de joc. Deja s-au negociat condiţiile financiare, deci este ca şi luat. Este ,,pe drum”, cum se spune. În afara lui, mai avem de rezolvat problema postului de pivot pentru că deocamdată nu-l avem decât pe Giotoiu şi este clar că mai trebuie să mai vină cineva.
Rep.: După câte se aude, favorit pentru postul de pivot ar fi un jucător brazilian…
V.S.:
Da, noi urmărim mai demult un pivot brazilian care joacă la naţionala ţării sale. Urmează să merg cu domnul preşedinte Grigore Popescu în Croaţia, la Campionatul Mondial, să-l vedem cu ochii noştri şi să discutăm personal cu el pentru un transfer. Mie mi-a spus impresarul spaniol al jucătorului că este un handbalist de 2 m şi 2 cm şi că este destul de valoros. Dar, întâi să-l vedem cum joacă… După câte am înţeles eu, el chiar ar vrea să rămână în Europa.
Rep.: Dacă va pica acest transfer?
V.S.:
Noi mai avem încă o variantă de rezervă, un pivot sârb. Acesta va veni, cel mai probabil, săptămâna aceasta în probe la Tg-Jiu. La fel, am auzit numai cuvinte bune despre el, că este un jucător valoros, puternic, dar rămâne să-l vedem şi pe acesta.
Rep.: Vă asumaţi cumva şi un risc să aveţi la echipă atâţia jucători străini, mă refer la omogenizare?
V.S.:
Nu cred. Deocamdată noi nu avem decât 4 jucători străini. Şi dacă stăm bine să ne gândim, jucători români este cam greu să găseşti. Iar acum trebuie să avem 14 jucători de câmp, cu portarii, 17… Trebuie să avem destui jucători la dispoziţie pentru retur. Doamne fereşte, intervine vre-o accidentare şi ce am face în cazul ăsta? E bine să ai dubluri pe toate posturile. Asta este situaţia. Dacă am avea posibilitatea să aducem jucători români de aceeaşi valoare eu aş fi pentru jucători autohtoni, dar nu ai de unde! Cu atât mai mult acum, între tur şi retur, când toţi se află sub contract.
Rep.: Pentru retur, intră în planurile lui Vasile Stângă să folosească practic, două echipe în timpul jocului?
V.S.:
Exact. De acum încolo chiar va exista concurenţa pe posturi. Mai ales pe postul de inter stânga este o concurenţă deosebită. Le-am spus deja băieţilor că fiecare va trebui să joace cel puţin pe două posturi… Trebuie să se aştepte să fie folosiţi cam fiecare pe două posturi, adică să devină jucători compleţi. Dacă nu găsim pivot sau nu există unul de valoarea cerută, o să transformăm un inter, într-un pivot! Aţi văzut că şi marile cluburi din Europa procedează la fel. Trebuie ca jucătorii să se acomodeze rigorilor handbalului modern.
Rep.: Sunt aceste transferuri de care pomeneaţi mai devreme, ceea ce v-aţi dorit la echipă?
V.S.:
Eu zic că cele două transferuri operate deja sunt bune. Portarul este unul matur, valoros şi sper să ne ajute mult. Iar, Cuelho este un jucător de combinaţie, care ştie jocul… După ce am văzut eu până acum, cred că cele două transferuri sunt reuşite. Să vedem cum se vor comporta şi în meciurile oficiale. Normal că eu mi-aş fi dorit mult mai mult, dar a trebuit să ţinem cont şi de posibilităţile financiare ale clubului. Dar, sper ca la anul să stea altfel lucrurile pentru că mi s-a promis că atunci se va face altă echipă mult mai competitivă.
Rep.: Cum credeţi că veţi aduce din nou lumea la sală?
V.S.:
Este foarte simplu. Dacă vom avea rezultate foarte bune şi eu sper să le avem, atunci lumea va veni din nou în număr mare să vadă handbalul. Avem un retur foarte greu, cele mai tari echipe vor veni aici, la Tg-Jiu şi vreau să-i ,,mentalizez” pe băieţi că acasă nu trebui să ne bată nimeni. Dacă vom câştiga toate meciurile, eu sunt convins că ne vom îndeplini şi obiectivul pe care ni l-am propus.