„Dincă Schileru, o legendă vie a Gorjului”

Loading

Întreprinzător de succes şi cunoscut om politic gorjean, Dincă Schileru (1842-1919), face astăzi obiectul unei cercetări colective întreprinse de istoricii Gheorghe şi Dorina Nichifor, alături de mai tânărul Andrei Popete-Pătraşcu. Lucrarea, intitulată sugestiv „Dincă Schileru – o legendă vie a Gorjului”, a apărut de curând la Editura Scrisul Românesc din Craiova, cuprinzând investigaţii laborioase în arhive, biblioteci, colecţii particulare, muzee, dar şi pe teren. Dezvăluirea personalităţii celui care a fost Dincă Schileru, dintr-o multitudine de izvoare documentare şi surse orale, a fost realizată printr-o atentă analiză contextuală, propusă de autori ca principal demers conceptual.

Cartea despre Dincă Schileru va fi lansată oficial în luna ianuarie 2011
Cartea despre Dincă Schileru va fi lansată oficial în luna ianuarie 2011

În ”Cuvântul înainte”, distinsul prof. dr. Bogdan Teodorescu, Secretar General al Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, subliniază tentaţia firească a celor trei autori de a intra solid echipaţi în acel spaţiu al istoriei, ce ne pare astăzi atât de îndepărtat. „Şi pentru că timpurile de care vorbim au produs personalităţi deosebite, capabile de proiecte ambiţioase în dorinţa de a recupera anii pierduţi şi de a aşeza România ferm în modernitate şi civilizaţie, cel mai bun mod de a ni le apropia este să le evocăm oamenii şi să-i căutăm şi în marile înfăptuiri ale istoriei naţionale, dar şi la ei acasă, în comunitatea în care s-au născut şi au trăit, înţelegând prin aceasta că mai binele în instituţii şi în bunăstare depinde în fond de fiecare dintre noi. Este ceea ce au înţeles autorii noştri şi lucrările lor anterioare îi recomandă cu prisosinţă pentru această nouă încercare.”
Născut pe meleaguri gorjene, fără prea multă pregătire şcolară, Dincă Schileru a fost înainte de toate un autodidact şi un perfecţionist. A cunoscut din copilărie realităţile lumii rurale şi a demonstrat în timp autentice abilităţi de întreprinzător, constituindu-şi o avere considerabilă din comerţ şi din exploatarea bogăţiilor solului şi subsolului, punând umărul prin acţiuni de pionierat la dezvoltarea economică a judeţului.
Familia sa, o fericită simbioză între moşnenii din zona Schelei, zonă de munte, şi cea a Bâltenilor, s-a dezvoltat în chip armonios şi a dat Gorjului şi ţării nume de succes.
Cariera sa politică a început în Consiliul Judeţean, organismul local cel mai important. În calitate de consilier sau vicepreşedinte şi-a expus responsabil şi curajos punctele de vedere, chiar dacă în multe situaţii acestea nu au fost acceptate.
Autorii s-au aplecat cu atenție asupra activităţii sale parlamentare, revenindu-le meritul de a se încumeta „să-i parcurgă în totalitate intervenţiile parlamentare şi să-i interpreteze gesturile din arena politică”.
„Chiar dacă liberalul gorjean se exprima de cele mai multe ori alambicat, – se precizează în lucrare – cu paranteze inutile şi cu ieşiri verbale necontrolate, mesajul său a fost întotdeauna uşor de perceput, fiind punctat în mod repetat, abil am putea spune, cu aceleaşi idei. Este limpede că se născuse cu un autentic spirit de înţelegere a sensurilor ascunse a problemelor, fiind capabil de reţinere şi neimplicare în dezbaterea unor chestiuni unde pregătirea sa era deficitară.”
Chiar dacă Dincă Schileru a fost mai mult un autodidact, omul politic gorjean s-a aplecat cu multă căldură asupra culturii şi învăţământului din Gorj, atât ca parlamentar, consilier judeţean sau numai în calitate de simplu cetăţean. A susţinut material organizarea serbărilor culturale şi a conferinţelor, Muzeul Judeţean al Gorjului, şcoala şi Biserica. Iniţiativele din Gorj şi nu numai, coincid în chip fericit cu perioada când în ţara noastră se derula o amplă dezbatere asupra căilor şi ideologiilor ce urmau a fi îmbrăţişate.
Merita acest „splendid bărbat” o carte pe măsura personalităţii sale conturată într-o autentică legendă vie şi productivă. Felicităm aşadar demersul autorilor asigurându-i de întreaga preţuire a iubitorilor de istorie de pe aceste meleaguri.

2 Comments on “„Dincă Schileru, o legendă vie a Gorjului””

  1. In documentele de familie am doua fotografii din anii 1938-1938, privind activitaiea didactica din Scoala Primara „Dinca si Maria Schileru” din comuna Balteni , al carei elev am fost.
    Daca va intereseaza pentru studiile d-voastra ma puteti contacta si prin posta la adresa: str. Gh. Gr. Cantacuzino nr. 64 , Poliesti, 100012.

  2. Felicitari pentru carte ! Unde se gaseste de vanzare si ce pret are ?
    Cu stima si respect !

Comments are closed.