Ziua Lumânărilor Aprinse

Craiova a fost singura localitate din Oltenia în care s-a organizat mişcarea anti –SIDA, numită la nivel internaţional Ziua Lumânărilor Aprinse. Aceasta are loc, în fiecare an, în a treia duminică din mai şi îşi propune să aducă un omagiu colectiv celor dispăruţi, să transmită un mesaj de încurajare celor care trăiesc cu HIV/SIDA şi să ridice nivelul de conştientizare general în privinţa acestei boli.

ziua-lumanarilor-aprinseLa manifestare au participat, duminică 17 mai, în jur de 150 de persoane, care au aprins lumânări în amintirea celor care au murit din cauza acestei boli. De asemenea, au fost împărţite materiale informative, iar un sobor de preoţi au ţinut o slujbă pentru sufletele celor răpuşi de HIV SIDA.
În România trăiesc cu HIV aproximativ 10.000 persoane, marea majoritate cu vârsta cuprinsă între 17 şi 25 de ani. Pentru ei, acţiunea ar trebui să reprezinte un strigăt de ajutor, pentru că, după cum ne-a declarat dr. Oana Mateescu, preşedinte al Asociaţiei Europrotector (unul dintre organizatori), în ultimele luni au început să fie probleme cu asigurarea medicamentelor: „Persoanele seropozitive din România îşi doresc o viaţă normală. Pentru asta au nevoie de asigurarea tratamentului, care a funcţionat foarte bine până în urmă cu câteva luni. Mulţi dintre tinerii infectaţi cu HIV sunt activi, îşi continuă studiile şi îşi doresc o dezvoltare personală armonioasă. Ca societate trebuie să-i susţinem, ca pe orice alte persoane cu boli cronice. De asemenea, trebuie să ştim că SIDA nu se transmite în relaţiile sociale uzuale, iar dacă fiecare dintre noi avem grijă să ne protejăm pe noi înşine în relaţiile în care boala e transmisibilă, vom contribui cu toţii la reducerea riscului de îmbolnăvire.”

One Comment on “Ziua Lumânărilor Aprinse”

Comments are closed.