Yasmine Polacek, pe drumul muzicii

O tânără din Târgu Jiu a ajuns, până la vârsta de 18 ani, să urce pe scene de prestigiu ale cântecului și, nu doar atât, ci s-a întors acasă cu multe premii și trofee. Yasmine Polacek se află acum la momentul când trebuie să decidă care va fi calea de urmat și, cu toate că iubește și cântă cu aceeași pasiune muzica clasică, populară și ușoară, doar una va fi cea aleasă ca și profesie.

 

Reporter: Yasmine, iată-te la majorat, moment în care te uiți în urmă, numeri treptele urcate, faci un bilanț, dar și o alegere pentru viitor. Hai să începem cu cea mai apropiată treaptă pe care ai urcat. Cum a fost?

Yasmine Polacek: Cea mai apropiată treaptă este participarea la emisiunea „O vedetă populară”, de la Televiziunea Română, la care am ajuns până în semifinală. În prima etapă am participat cu doina „Strigă mândra la neica”. În proba a doua am făcut un duet cu doamna Victorița Lăcătușu și am interpretat împreună  o piesă din repertoriul dumneaei, foarte dragă mie, „Ce te ții mare Lenuță?”. La a treia probă a trebuit să interpretez un fragment dintr-un cântec al a unui jurat, în urma unei extrageri și la sorți l-am tras pe domnul Grigore Leșe. În semifinală am avut de interpretat la prima probă un cântec de petrecere și am ales cântecul „Dar-ar naiba-n tine dragoste!”, iar la a doua probă o piesă din repertoriul minorităților naționale din România și i-am ales pe sicilieni.

R: Care au fost pașii tăi, pe drumul muzicii?

Y.P.: Studiez la Liceul de Arte Constantin Brăiloiu Târgu Jiu, secția canto clasic, unde sunt în clasa a XI-a. De asemenea, am studiat canto popular, mai întâi la Palatul Copiilor cu doamna Cristina Olteanu și apoi la Școala Populară de Artă Târgu Jiu cu doamna Camelia Argint.

R: Când ți-ai descoperit dragostea pentru muzică?

Y.P.: Dragostea pentru muzică mi-am descoperit-o încă de la grădiniță. În casă la noi se asculta foarte multă muzică, populară și ușoară, bunica mea era pasionată de muzică și-mi cânta adesea. Iar la grădiniță am jucat un rol într-o piesă, în care trebuia să interpretez o melodie populară, bunica mea m-a ajutat și atunci mi-am dat seama că iubesc muzica.

R.: Îți mai amintești ce ai cântat atunci?

Y.P.: Am cântat „Lung e drumul Gorjului”. Dar, dacă stau să mă gândesc bine, prima dată când am cântat a fost înainte de asta. Aveam mai puțin de 5 ani și am participat la o serbare, la care doamnele m-au pus să cânt. Mama și bunica nu știau, pentru că nu le spusesem, iar când m-au văzut au rămas uimite. Eram așa mândră, pentru că eu cântam întregul cântec, iar ceilalți copii doar refrenul, așa că de atunci mi s-a apus „solista”.

R.: Care este genul muzical preferat?

Y.P.: Iubesc în aceeași măsură muzica populară, muzica ușoară și muzica clasică și-mi place să le cânt pe toate trei.

R.: Ce alte pasiuni ai, ce spuneai că te faci, când erai mică și ce ai de gând să „te faci”, acum, că ești mare?

Y.P.: Îmi place literatura, pictura și filozofia. Când eram mică, spuneam că vreau să mă fac balerină. Acum mi-e clar, muzica e cea mai mare pasiune a mea și vreau să-mi fac din asta o carieră. Deși voi merge la Conservator pe canto clasic, nu vreau să aleg acum care din cele trei genuri muzicale va fi cel care-mi va marca pe viitor cariera. Așa cum am spus, voi continua să cânt muzică clasică, populară și ușoară și voi lăsa timpul să decidă.

R.: E momentul mulțumirilor, la final de interviu. Cine te-a susținut în tot acest timp.

Y.P.: Totdeauna m-au susținut mama și bunica. Ele sunt mereu în preajma mea, mă ajută să-mi aleg ținutele, mă însoțesc la majoritatea concursurilor, mă îmbărbătează și mă ajută să trec peste momentele tensionate. Sunt mereu alături de mine, au făcut din viitorul meu țelul vieții lor și să le mulțumesc din suflet pentru asta…

A consemnat Aura Stoenescu

 

Palmares

2018

Premiul 1 la Festivalul „Meleaguri Brâncuşiene”

Premiul 1 la Festivalul „Maria Apostol”

Trofeul Festivalului Internaţional „Dor de cânt românesc” Constanţa – Cumpăna

Premiul 1 la Festivalul  „Orpheus”

Locul 1 la Festivalul Naţional „In memoriam Vasile Conţiu” Târgu Mureş

Premiul 1 la Festivalul Internaţional „Cântecele neamului” Suceava

Participarea până în semifinală la concursul „O vedetă populară” organizat de TVR1

2017

Premiul 1 la Festivalul Naţional „Mureş, pe marginea ta”

„Premiul Tinereții” la Festivalul Maria Tănase

2015 –

Trofeul Festivalului Naţional „Euro music”

Trofeul „Fii star în ţara ta” Vulcan

Trofeul Festivalului Internaţional Hermannstadtfest Sibiu

Trofeul „Zâmbet de copil”

2014

Premiul 1 la Festivalul Naţional „Floare de lotus” Oradea

2013

„Next Star” – prima etapă Antena 1

Trofeul Festivalului Naţional „Flori de cântec românesc ” Vâlcea

Premiul 1la Festivalul  „Floare de lotus” Oradea

Trofeul Festivalului Domnica Trop

„Românii au talent” sezonul 2 – prima etapă ProTv

Premiul 1 la Festivalului Naţional „Pe fir de baladă”