Vizită la Parlamentul European de la Bruxelles

Loading

În cursul lunii noiembrie 2017, 40 de formatori de opinie ( profesori, reprezentanți ai asociațiilor studențești și consiliilor elevilor , elevi ) din Târgu Jiu și din țară au participat la o vizita de studiu la Parlamentul European de la Bruxelles . Din Târgu Jiu au luat parte la vizită profesori și elevi de la Liceul Teologic Tg Jiu și de la Colegiul Național ”Spiru Haret” , iar din tară tineri formatori de opinie din Craiova, București, Galați , Constanta și Iași .

Obiectivul general al vizitei de studiu a constat în creșterea gradului de conștientizare al tinerilor din România referitor la politicile și activitățile Parlamentului European. Un alt obiectiv a fost acela de a acumula noi informații cu privire la procesul legislativ și la importanța actelor emise de către Parlamentul European, precum și acela de a înțelege conexiunile dintre instituțiile Uniunii Europene. Nu în ultimul rând,  vizita si-a propus sa sprijine participanții in privința asimilării de noi informații cu privire la importanța actelor emise de către Parlamentul European.
În cadrul vizitei cei 40 de participanți au avut șansa de a participa la o prezentare privind instituțiile Uniunii Europene și au putut dialoga cu un reprezentant al Parlamentului European care le-a oferit tinerilor detalii interesante despre istoria Uniunii Europene și mai ales despre cea a Parlamentului European, precum și despre modul în care funcționează această instituție cheie a UE. Participanții au discutat despre modul în care se adoptaă legislația europeană care este impactul acesteia asupra statelor membre și cum se  reflectă  aceasta în viața de zi cu zi a cetățenilor UE.
Participanții la vizita au abordat teme variate , printre care Spațiul Shengen, zona euro, fenomenul migrației î spațiul comunitar ș problemele curente ale UE, în contextul Brexit. Vizita per ansamblu a consolidat cunoștințele participanților privind Uniunea Europeană. Vizitarea sălii  de plen fost punctul culminant al acestei zile, configurând impresia generală   a  celor care au luat parte la vizită: Parlamentul European este o instituție deschisă    deosebit    de eficientă locul  în  care reprezentanții aleși ai celor 28 de state adoptă  la finalul unui proces democratic care implică  dialogul, colaborarea si compromisul , în  sensul bun al cuvântului, legi care se reflectă în   viața fiecăruia dintre noi.
Tinerii au înțeles pe parcursul vizitei importanța actului democratic si mai ales importanța exercitării dreptului la vot in cadrul alegerilor pentru a desemna deputații europeni. Au avut în același timp posibilitatea să viziteze Parlamentarium -muzeul Parlamentului European , un spațiu fascinant , dominat de high-tech , unde au putut intra în contact cu trecutul, prezentul și viitorul UE . Ultima parte a vizitei a constat în vizitarea altor atracții din Bruxelles : Mini -Europa, Atomium sau centrul vechi al orașului Bruxelles .
Vizita a fost finanțată de Parlamentul European , din fondurile la dispoziția Parlamentului European. Mulțumim departamentului „ Vizite și Seminarii” pentru tot sprijinul, pentru profesionalism și pentru colaborarea excelentă în vederea pregătirii acestei vizite de studiu. Aplicația pentru vizită a fost realizată de Asociația Tineri Parteneri Pentru Dezvoltarea Societății Civile, care în ultima perioadă a depus eforturi susținute pentru a promova valorile Uniunii Europene în rândul tinerilor . Grație acestei vizite am înțeles cu toții ca mai aproape de Europa înseamnă în primul rând o cunoaștere și o înțelegere mai buna a tot ce înseamnă trecutul și prezentul Uniunii Europene, a valorilor si a obiectivelor acestei entități din care am ales sa facem parte in 2007.