Victorie în extremis…

Hanbdaliştii de la Energia au reuşit să obţină în weekendul trecut cel de al doilea succes oficial din acest sezon. Formaţia antrenată de Vasile Stângă s-a impus la doar un gol diferenţă în faţa unei echipe destul de puternice din handbalul românesc, HCM Bacău, într-un meci interzis cardiacilor.

Handbaliştii de la Energia sunt deocamdată imbatabili pe teren propiu.
Handbaliştii de la Energia sunt deocamdată imbatabili pe teren propiu.

Victorie „grea”, însă pe deplin meritată. Cam aşa am putea caracteriza ultima dispută oficială a handbaliştilor de la Energia cu HCM Bacău, încheiată cu o un nou succes al grupării gorjene, al doilea pe acest debut de sezon al Ligii Naţionale. După ce au mers cap la cap în prima parte a întâlnirii, elevii lui Stângă au fost la un pas de a fi învinşi pe teren propriu de echipa lui Otto Heel, care „pusese” la un momentdat o diferenţă de 5 goluri în faţa Energiei. Însă, revenirea în joc a gazdelor a venit la jumătatea reprizei a doua, odată cu reuşitele extremei Vukas, transformat peste noapte în inter dreapta, dar şi cu aportul direct al publicului din Sala Sporturilor, care a simţit imediat momentul favorabil al Energiei. Coroborat cu seria de eliminări acordate în dreptul oaspeţilor de la Bacău, Energia Pandurii a remontat diferenţa de pe tabelă şi s-a văzut pe final de meci în ipostaza de a conduce din nou scorul. Victoria echipei lui Stângă a venit totuşi, chiar în ultimele secunde de joc, prin reuşita lui Apolzan, care a „bifat” golul decisiv la 30.

„Am ştiut să gestionăm finalul”
După victoria în extremis a Energiei, cel mai fericit om din tabăra grupării gorjene s-a declarat chiar tehnicianul Vasile Stângă. Acesta a sesizat cam ce a făcut diferenţa la meciul de sâmbătă: „Mă bucur că am ştiut să gestionăm finalul de meci, am fost mai dibaci, cred că o importanţă extraordinară au avut-o şi eliminările. Eliminările în handbal sunt decisive pentru victoria unei echipe şi noi avem norocul acesta să avem nişte jucători gen Humberto sau Kukrika, care ştiu să scoată eliminări la adversar. Din păcate aceştia suntem noi, este greu până la Cupele Europene. Am jucat în 6 oameni până la final şi bine că băieţii au rezistat fizic. Avem lipsă interul dreapta, am jucat improvizat şi poate a fost surpriza meciului cu Vukas. Îl ştiam mişcăreţ, tupeist şi s-a adeverit. S-a antrenat foarte bine bine săptămâna asta şi de asta a jucat titular. A fost o victorie muncită, la fel ca anul trecut când ne-au condus cu şase goluri, sper să nu se mai întâmple că altfel ne îmbolnăvim.”

„Cei mai corupţi arbitrii…”
Deşi echipa sa a reuşit să se impună în dificila dispută cu HCM Bacău, antrenorul Energiei, Vasile Stângă, şi-a îndreptat din nou „tirul” către arbitraj. Stângă nu pare să înţeleagă de ce că a fost arbitrat de „cei mai corupţi” fluieraşi:  „E o tensiune fantastică. Nivelul arbitrajului e sub nivelul Ligii. Am văzut nişte arbitrii tineri la Steaua, care i-au dat roşu lui Savenco şi Şania a sărit la arbitru să-l bată şi arbitrul se ascundea. Păi se întâmplă aşa ceva în Europa, ţi-a dat roşu imediat. Nu ştiu să fluiere paşi. Ăştia sunt nu avem ce face, să aducem arbitrii din străinătate ? Eu i-am acuzat că sunt cei mai corupţi arbitrii din România şi mi i-a dat la meciul acesta. Am vorbit cu Dăncescu: „Cât sunt antrenor la Târgu Jiu, să nu mă fluiere cei doi” şi tot mi i-a dat. Mai pot să mai zic eu ceva ? Cum a fost domnul Condescu aşa suntem şi noi.”

Otto Heel: Un meci extraordinar
Ştiut ca fiind un antrenor recunoscut pentru calmul său, dar şi pentru sportivitatea sa, tehnicianul oaspeţilor, Otto Heel, a avut puterea după meci să recunoască meritul gazdelor pentru victorie. Antrenorul moldovenilor a ţinut să explice şi el cum s-a făcut diferenţa finală pe tabela de marcaj: „A fost un meci extraordinar de disputat, s-a terminat cu victoria Pandurilor, ei au fost cu nervii mai tari şi s-a văzut diferenţa de maturitate dintre Energia şi o echipă cu mulţi componenţi tineri şi poate, de viitor. Felicitări gazdelor şi mult succes. Este o victorie meritată pentru gazde. Au ştiut să gestioneze mai bine sfârşitul de joc. Au fost greşeli şi de o parte şi de alta, n-aş zice că a fost un arbitraj perfect. Din păcate, se întâmplă şi la case mai mari, nu avem ce spune, noi trebuie să respectăm arbitrii dacă îşi fac treaba bine sau rău. O să vedem pe casetă şi cei care vor trebui să judece să ia măsuri. Campionatul va fi foarte disputat. În afară de Constanţa si Reşiţa, toate celelalte echipe până la locul 10 aspiră la locul 6.”

Mai avem până la cupele europene. Bine că am bătut. Am scos o victorie extraordinară. Enache nu s-a antrenat toată săptămâna şi a jucat săracu. O să se bată Reşiţa, Constanţa şi Steaua pe arbitrii şi noi o să ne batem pe locurile alea de sub podium.
Vasile Stângă, antrenor Energia Pandurii Tg-Jiu