Victor Ponta şi Sorin Blejnar, între ANAF şi DNA

ANAF a sesizat, zilele trecute, DNA în legătură cu o posibilă fraudă de 67 milioane lei, făcută de firma de avocatură a senatorului PSD Dan Şova la complexurile energetice Rovinari şi Turceni. Mai întâi s-a vehiculat faptul că o parte din bani au ajuns la Victor Ponta, preşedintele PSD, cu care şi-ar fi achiziţionat maşina cu care participă la curse. Şeful ANAF, Sorin Blejnar, a rectificat informaţia după un timp şi a declarat  presei că acuzaţia nu planează decât asupra lui Dan Şova.

Victor Ponta şi Sorin Blejnar şi o posibilă nouă vendetă politică
Victor Ponta şi Sorin Blejnar şi o posibilă nouă vendetă politică

Nu a trecut mult de când preşedintele PSD Victor Ponta a spus să preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, este „regina” de pe tabla de şah a şpăgilor din România şi a fost reaprins scandalul despre modul cum casa de avocatură a senatorului PSD Dan Şova a încasat 1 milion de euro de la complexurile energetic Rovinari şi Turceni pentru servicii de avocatură, dar că asistenţa juridică pe care au asigurat-o a creat respectivelor entităţi economice pagube în valoare de 67 milioane lei. Mai întâi, s-a spus că atât Dan Şova cât şi Victor Ponta ar fi beneficiat de banii câştigaţi de casa de avocatură. Apoi, Sorin Blejnar a ieşit marţi 26.07.2011 în faţa televiziunilor şi a declarat că ANAF a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie în legătură cu cazul, dar că Victor Ponta nu este acuzat.

Hoară acuză
Marcel Hoară, care a făcut parte din conducerea Complexului Energetic Rovinari, a declarat, potrivit Agerpres, că faptele se confirmă:
„Raportul privind contractele semnate de Şova cu CE Rovinari indică faptul că acestea au fost încheiate ilegal, neavând finanţare pentru proiectele respective. În raport era semnalat un prejudiciu de aproximativ 700.000 euro. Dincolo de procesele ce au îngreunat activitatea, este suspectă poziţia casei de avocatură Şova, care a îndrumat societatea să semneze contracte fără a dispune de finanţare. Noi am transmis raportul şi toate documentele pe care le deţinem către autorităţile competente şi considerăm că cercetarea este întemeiată. Eforturile pentru a găsi finanţare în anul 2009 şi 2010 au fost imense.”

Ponta vinovat?
Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar a infirmat zvonurile că în cauză este acuzat şi Victor Ponta, preşedintele PSD: „Domnul Ponta nu are nici o legătură cu acest subiect. Noi nu facem vendete politice. Eu nu încerc sa-l asociez pe domnul Ponta cu aşa-zisul scandal de la Turceni şi Rovinari. Această sesizare nu îl vizează pe domnul Ponta.” Blejnar nu a ezitat, însă, să dezvăluie cu au reuşit avocaţii lui Şova să fraudeze: „Avocaţii Casei Şova au facturat şi 27-28 de ore de asistenţă juridică pe zi.”
În urma celor apărute în presă în legătură cu acest caz, Victor Ponta a dat un comunicat oficial, cu puţin înainte ca Blejnar să infirme că el s-ar afla printre cei vizaţi în sesizarea către DNA:

„Înţeleg că este vorba de o informaţie pe surse, care nu a fost confirmata oficial, pe care nu doresc sa o comentez. Am auzit chiar ca domnul Blejnar ar fi infirmat, ulterior, că ar fi vorba despre persoana mea. Personal, nu am primit nici o informare cu privire la acest caz.
Dacă, în perioada următoare, voi fi chemat la instituţiile statului, cu siguranţă mă voi prezenta pentru a-mi spune punctul de vedere. În rest, chiar nu este nimic de comentat.”