Vertical 200

aura-stoenescu1În noiembrie 2005, am hotărât să nu mai scriem la ziarul altora, care să ne dicteze în cine să dăm şi în cine să nu dăm. Aşa s-a născut VERTICAL, săptămânalul care a apărut, fără de întrerupere, timp de patru ani şi, care, avem credinţa că va continua să apară chiar şi când noi nu vom mai fi.
Sunt oameni care ne întreabă de ce am ales ca săptămânalul nostru să se numească aşa. Răspunsul e simplu: în primul rând pentru că atunci, la început, a fost strigătul nostru de eliberare din aria presei folosită de patroni pentru obţinerea de favoruri ilegale în afacerile proprii. Iar cea mai bună dovadă că ziarul la care lucram era doar o sperietoare pentru autorităţile care ar fi trebuit să aplice legea, e aceea că la scurt timp după ce noi am plecat cotidianul s-a închis, iar patronul a fost închis şi el în arestul poliţiei, pentru afaceri ilegale făcute pe o altă firmă. În al doilea rând, i-am spus VERTICAL pentru că verticalitatea era dezideratul nostru şi el a rămas acelaşi, pentru noi, cei care lucrăm aici.
Iată-ne, deci, la 4 ani de VERTICAL şi la numărul 200, moment de bilanţ, în care pot să spun doar un singur lucru. E foarte greu să fi vertical şi să rezişti, dar noi am dovedit că se poate. Nu ne-am hotărât să folosim puterea presei pentru a ne îmbogăţi, dovadă că nu ne-am făcut firme care să fie privilegiate. Am dorit doar să avem locuri de muncă sigure şi decente, să formăm o echipă în mijlocul căreia să ne facă plăcere să lucrăm şi să ne facem datoria de ziarişti, aceea de a informa corect cetăţenii, fără interese ascunse şi fără manipulări.
Am făcut, totuşi, ceva, folosindu-ne de numele VERTICALULUI şi anume Asociaţia PRO VERTICAL, care împlineşte şi ea, în această perioadă, un an de la înfiinţare. Aceasta este, însă, o organizaţie nonguvernamentală şi nonprofit, având patru axe principale de acţiune: protejarea patrimoniului cultural, a mediului, a persoanelor aflate în dificultate şi a animalelor aflate în dificultate. Iar dacă am folosit vreodată influenţa pe care o avem, ca oameni de presă, am făcut-o numai pentru a obţine fonduri pentru  ajutorarea unor persoane nevoiaşe, pentru Concursul Naţional de română –matematică „VERTICAL”, ajuns în acest an la a III-a ediţie şi pentru alte proiecte făcute în parteneriat cu instituţii şi fundaţii de la nivel naţional şi internaţional.
Iar pentru că noi, cei care suntem la VERTICAL, suntem convinşi că nici măcar o dată nu am încălcat principiile care trebuie să-i conducă în viaţă pe nişte ziarişti adevăraţi, am curajul să spun: precum ne-am făcut datoria, aşa să ne ajute Dumnezeu!