Vasile Popeangă: „Căderea Guvernului va scoate românii la vot”

vasile-popeangaDeputatul de Gorj Vasile Popeangă e sigur că mişcarea Parlamentului de a demite Guvernul e un lucru bun atât pentru România, cât şi pentru români. El spune că, de această dată, cetăţenii se vor dezmorţi şi vor ieşi la vot, în primul tur în proporţie de 40%, iar în turul II de 60%. De asemenea, acesta dă ca sigur succesul lui Mircea Geoană în alegeri, chiar dacă va intra în turul II cu Traian Băsescu sau cu Crin Antonescu.
Reporter: Care este percepţia dumneavoastră asupra situaţiei actuale, în ceea ce priveşte conducerea ţării: Parlament- Guvern- Preşedinţie?
Vasile Popeangă:
În această perioadă a început un atac din partea Guvernului şi Preşedinţiei împotriva Parlamentului. Se vorbeşte pe la televiziuni despre refacerea alianţei 322, care a avut curajul să-l suspende pe Traian Băsescu. De asemenea, se arată că Parlamentul este inutil, potrivit spuselor consilierului prezidenţial Avramescu. Acesta compară legislativul României cu o fabrică de ciocane, care în 9 luni a produs doar un ciocan. Iată, însă, că actualul Guvern, Boc II, fiind nelegitim, a căzut în Parlament, pentru că nu are susţinere parlamentară, ceea ce s-a şi demonstrat.
După părerea mea, atacurile dure la adresa instituţiei fundamentale a democraţiei care e Parlamentul, poate naşte idei despre posibila creare a unei dictaturi, pentru că, însuşi propunerea de parlament unicameral, cu 300 de parlamentari, are la bază nişte calcule şi anume că PD-L-ul ar putea să obţină, astfel, majoritatea.
R: Nu ştia Traian Băsescu faptul că, cu 6 luni înainte de alegeri, nu mai poate dizolva Parlamentul, sau mai are un as în mânecă?
V.P.:
El mizează pe faptul că iese preşedinte, după care dizolvă Parlamentul. Iar dacă nimeni nu spunea nimic, o făcea şi înainte.
R.: Se va schimba curentul declarativ al primarilor PSD şi va înceta trecerea membrilor de la PSD la PD-L, acum, că a căzut Guvernul Boc?
V.P.:
În ceea ce priveşte mişcările dinspre PSD spre PD-L, pot spune că indiferent de declaraţiile primarilor PSD, ei sunt aleşi de electoratul nostru, căruia vor trebui să-i explice de ce-l susţin pe Traian Băsescu. Oricum, mă-ndoiesc că vor fi mulţi membrii care vor asculta sfaturile primarilor.
R.: Căderea Guvernului aduce ceva bun românilor de rând?
V.P.:
Căderea Guvernului nelegitim Boc II, numit şi „Guvernul II într-unul” înseamnă găsirea unei soluţii de legitimare politică a unui guvern, care, într-adevăr, să reprezinte România, inclusiv în relaţiile bilaterale internaţionale. Fiindcă mi-e greu să cred că partenerii noştri europeni ar fi putut purta discuţii cu Berceanu la Agricultură şi Transporturi, sau cu Videanu la Economie şi Sănătate. Eu cred că un guvern legitim, care să organizeze, în bune condiţii, alegerile prezidenţiale, le este favorabil românilor. Asta pentru că, de modul cum acestea sunt organizate şi de cine le va organiza depinde soarta ţării.
R.: Vor ieşi românii la vot de data asta?
V.P.:
Coaliţia a dat dovadă de responsabilitate, iar Băsescu a arătat că vrea guvernul său, ca să aibă control. Asta-i va convinge pe oameni, acum că a căzut guvernul, să vină la vot, în proporţie de 40% în primul tur şi de 60% în turul II.
R.: Un prognostic, în situaţia de faţă, pentru rezultatul alegerilor?
V.P.:
Mircea Geoană câştigă, indiferent că ajunge în turul II cu Băsescu sau Crin Antonescu. Pentru că, în prezent, am în vedere şi a doua posibilitate.