Varianta chinezească la Rovinari revine în actualitate

După ce o lungă perioadă s-a crezut că proiectul chinezesc de la Rovinari a fost abandonat, săptămâna trecută lucrurile s-au schimbat după ce autoritățile române au decis reluarea negocierilor cu partea asiatică. Investițiile chineze ar urma să acopere nu doar crearea unui grup termoenergetic la Rovinari ci și reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Negocierile ar trebui să se finalizeze până la sfârșitul anului după cum au comunicat reprezentanții din Ministerul Energiei.

În urmă cu câteva zile, oficialii Ministerului Energiei s-au întâlnit cu oficialii chinezi pentru proiectul construcției termocentralei de la Rovinari. Ministrul Energiei, Toma Petcu, a hotărât  reluarea negocierilor cu compania chineză, reprezentată de o delegaţie condusă de vicepreşedintele China Huadian Engineering, Jiang Fangshuai. „Discuţiile cu partenerii chinezi intraseră într-un ritm care părea să nu avanseze în spiritul în care părţile au convenit. Echipele de negociere au avut ultima întâlnire în urmă cu aproape un an, pentru ca, în tot acest timp, singurele discuţii să fie purtate doar prin corespondenţă. Am cerut atât CEO, cât şi Comisiei care funcţionează la nivelul ministerului, să analizăm principalele puncte în care părţile nu au cazut încă de acord şi să organizăm această întâlnire la Bucureşti prin care să stabilim un calendar accelerat de negocieri. Îmi doresc ca negocierile în cazul termocentralei de la Rovinari să ajungă într-un punct comun până la finalul acestui an, pentru ca investiţiile Chinei în România să poată începe”, a precizat  Toma Petcu, ministrul Energiei.

Ministerul Energiei a solicitat companiei chineze o întâlnire încă de la începutul acestui an, dar, in cauza unor schimbări de management la China Huadian Engineering, acest lucru nu a fost posibil mai deveme. După cum vă amintiți, proiectul vizează construirea unui grup energetic nou de 600 MW la SE Rovinari din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Compania chineză a fost selectată în urma unei licitaţii internaţionale derulată în luna mai 2012 să deruleze în parteneriat cu Complexul Energetic Oltenia această investiţie.

Potrivit informațiilor oficiale, ministrul Energiei  a avut o întâlnire şi cu ambasadorul Chinei Xu Feihong, în cadrul căreia a discutat despre proiectele strategice din domeniul energiei în care România şi China sunt partenere. Discuţia a fost una pragmatică şi în detaliu iar concluzia una foarte bună pentru ambele state: atât statul român, cât şi statul chinez, îşi doresc ca negocierile în cazul construcţiei Reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă să se finalizeze până la sfârşitul anului. Din discuţie a reieşit inclusiv o abordare comună privind accelerarea negocierilor şi în cazul termocentralei de la Rovinari dar şi interesul Chinei pentru reluarea discuţiilor privind centrala Tarniţa.