Vaccinul antiporcin, gratuit pentru unii

Loading

aura-stoenescu1După febra alegerilor, în care românii au uitat de cele două mari probleme ale omenirii, criza şi gripa nouă (mutaţie a gripei porcine), care seceră vieţi pe zi ce trece, trebuie să ne întoarcem la problemele noastre. Iar cum despre gripa nouă nu s-a spus nimic clar, cred că e nevoie de nişte precizări. În primul rând, în România există  acum vaccinul, doar că dozele existente nu ajung pentru întreaga populaţie, aşa că s-a hotărât, ceea ce nu se spune explicit, că vaccinul nu e gratuit decât pentru anumite categorii de populaţie. Este vorba despre elevi, personal sanitar şi poliţişti. Astfel, se reduce numărul celor care se vor vaccina, în primul rând pentru că vaccinul nu se găseşte în farmacii, iar dac va apărea, va trebui plătit. Mai mult, nici din cei care intră în categoriile de populaţie pentru care s-a stabilit să se facă gratuit vaccinul împotriva virusului AH1N1 nu sunt mulţi care vor să se vaccineze, în primul rând pentru că oamenii nu au încredere, după multele informaţii apărute în presă, potrivit cărora vaccinul nu a fost suficient testat, deci e periculos. Ne poate duce gândul, de ce nu, la ideea că acestea sunt intoxicări menite să nu pună la cheltuială guvernele, care ar avea obligaţia să apere sănătatea populaţiei, asigurând vaccinarea gratuită. Ce să mai spunem de România, dacă în Germania, ţară recunoscută pentru seriozitate şi rigurozitate, au apărut informaţii în presă, potrivit cărora politicienii şi militarii primesc un vaccin superior faţă de populaţie. Nici în America situaţia nu e mai roz. Un judecător al Curţii Supreme a emis un ordin prin care interzice statului american să vaccineze toţi angajaţii din sănătate, după ce câteva sute de persoane au manifestat sub stindardul.: „Fără injecţii forţate!”.
Ca să ne întoarcem în România, vin şi întreb, oare nu e această problemă cea mai mare a ţării, odată ce pune în pericol viaţa populaţiei. De ce nu se iau măsuri urgente? Nu sunt bani? Păi, iar venim şi întrebăm, pentru ce cotizăm la sănătate? Ca să ne punem apoi întrebarea: „Oi găsi vaccinul?”; „Oi avea bani să-l cumpăr?”; „O fi bine să mă vaccinez?”; „Oi face parte din categoria care beneficiază de vaccin gratuit?”; „O fi bun vaccinul?”
Şi iar ajung la vorba mea, scrisă într-un editorial cu ani în urmă: „Nu mai vreau să cotizez!” Şi mă refeream, dacă nu e clar, la contribuţia obligatorie pentru sănătate, pe care statul român ne-o ia cu japca, după care ne ducem cu căciula în mână să ne cerşim drepturile. În cazul gripei noi am dori o informaţie sigură, iar dacă vaccinul e, într-adevăr, benefic, am dori să fim vaccinaţi gratuit, din respect pentru sumedenia de bani pe care-i dăm pentru un sistem sanitar, care nu are puterea să ne salveze pe noi, pentru că e, el însuşi, pe moarte…