USL, un pericol pentru viceprimarii PD-L

PD-L pierde  9 viceprimari, din localităţile  Bumbeşti-Jiu, Peştişani, Prigoria, Berleşti, Aninoasa, Cruşeţ, Fărcăşeşti Hurezani şi Vladimir, dacă protocolul dintre PSD şi Alianţa de Centru Dreapta va fi pus în practică în Gorj.  Astfel, ar pica înţelegerea electorală dintre PSD şi PD-L, în urma căreia viceprimarii au primit suficiente voturi în consiliu, pentru câştigarea postului.

Victor Ponta şi Crin Antonescu, mulţumiţi de acordul politic făcut
Victor Ponta şi Crin Antonescu, mulţumiţi de acordul politic făcut

Potrivit protocolului proaspetei uniuni politice, Uniunea Social- Liberală, aşa cum se precizează la capitolul III: „În toate consiliile judeţene şi locale părţile vor constitui o alianţă în termen de 30 de zile de la semnarea prezentului protocol” şi „ Orice alianţă cu PDL în administraţia locală este interzisă”.
În aceste condiţii, toate înţelegerile electorale dintre PSD şi PD-L, făcute anterior, ar trebui să cadă, iar viceprimarii votaţi atunci, la înţelegerea dintre cele două partide că acolo unde primarul e PSD, va trebui susţinut pentru vice un PD-L-ist, pică. Oricum, nu se ştie, deocamdată, dacă viceprimarii PD-L vor pica, dar, cu siguranţă, uniunea de la centru va face mari valuri pe plan local. Asta pentru că, deşi nu s-a spus foarte clar, din dorinţa de a câştiga cât mai multe primării, în detrimentul PD-L, se poate ajunge până la candidat unic la nivel de comună, pentru că, se ştie, primarii au o mare influenţă asupra locuitorilor când e vorba despre votul pentru parlamentari sau pentru preşedinte. Cu siguranţă, candidaţii PNL sau PSD, care, până acum, erau siguri că vor intra în lupta electorală pentru fotoliul de primar  se pot trezi pe locul doi, pentru că stau mai prost în sondaje decât colegul de uniune. În această situaţie, e posibil, dacă primesc oferă să candideze pentru PD-L, pentru acelaşi fotoliu nu ar fi de mirare  să o facă.
Cât despre declaraţii, deocamdată la nivel local Ion Călinoiu, de la PSD, spune că PD-L-iştii care vor să vină în USL vor găsi uşile închise, ceea ce nu e foarte sigur, iar deputatul PD-L Cosmin Popescu spune că viceprimarii PD-L-işti nu trebuie daţi jos. Ce se va întâmpla, până la urmă, e greu de prognozat.