Urmează un nou album Reli Sanda

Îndrăgita interpretă de muzică populară Reli Sanda, colaborator permanent al Ansamblului Artistic Profesionist Doina Gorjului, ne-a mărturisit că are în proiect un nou album discografic. N-am reușit, încă, să aflăm prea multe detalii, dar ceea ce știm sigur e faptul că Reli nu este doar interpret, ci și autorul textelor din cântecele ce vor apărea pe noul album.

Doresc să fiu sănătoasă, să bucur oamenii cu cântecele mele și să-mi aud vorbe numai de bine
Doresc să fiu sănătoasă, să bucur oamenii cu cântecele mele și să-mi aud vorbe numai de bine

Reporter: Reli, ai 5 albume scoase pe piață. Când urmează al șaselea?
Reli Sanda: În viitorul apropiat, pentru că am fost întrebată de oameni, pe la spectacole, când va apărea un nou album discografic, la care le-am răspuns același lucru. Și, ca să nu-i fac să aștepte foarte mult, am trimis, deja, materialul pentru imprimare.
R.: Cine este autorul textelor? Ce teme ai ales?
R.S.: La acest nou album, toate textele îmi aparțin. M-am inspirat din viața oamenilor din jurul meu și cred că și noi, cei din generația mea și nu numai, trebuie să creăm cântece din viața contemporană, așa cum și înaintașii noștri și-au povestit viața în cântec. Am încercat să cuprind pe acest album teme inedite, nu numai de dragoste ci și de joc și veselie. De asemenea, în textele mele vreau să transmit oamenilor că timpul și viața trebuie prețuite, să nu le lăsăm să treacă inutil, să trăim frumos, iar binele să le fie prieten de nădejde.
R: Ce zodie ești?
R.S.: Sunt născută în zodia Rac, mai exact pe 4 iulie.
R.: La mulți ani! Tocmai a fost ziua ta de naștere. Cum ai petrecut-o, ai primit multe cadouri?
R.S.: Mulțumesc de urare! Am petrecut alături de familie și prieteni, așa cum se petrece la o zi specială a fiecăruia dintre noi. Aș putea spune că am primit cadouri care mi-au bucurat sufletul.
R.: Unde te-ai născut și de unde vine dragostea ta pentru cântecul popular?
R.S.: M-am născut în Aninoasa Gorjului, într-un sat înconjurat de apa Gilortului și frunza zăvoiului. Dragostea mea pentru cântec pornește de la natură și de la viața satului, pe care o și cânt de mic copil. Prima dată am urcat pe o scenă în clasa I-a la serbarea de sfârșit de an și îmi amintesc faptul că am cântat cântecul „Floare albă, floricică, ce n-aș da să mai fiu mică…” deși eu chiar eram foarte mică.
R.: Ai moștenit cântecul din familie?
R.S.: Mama mea cânta și dumneaei pe la sărbătorile satului, dar nu a reușit să meargă foarte mult pe drumul cântecului, pentru că s-a măritat. Fratele mamei, de asemenea, cânta, la clarinet, așadar pot spune că provin dintr-o „familie muzicală”. Așa cum fiecare viață are o istorie, pot să spun și eu că viața mea e o istorie. Mama mi-a povestit că, atunci când m-a adus pe lume, mi-a cântat „Codine, mumă Codine” și ursitorile mi-au ursit să merg și eu pe drumul cântecului.
R.: Ai parcurs acele etape ale festivalurilor și concursurilor de muzică populară?
R.S.: Da, ca orice interpret de muzică populară, am parcurs acele etape, care, zic eu, că te formează ca interpret. Am și câștigat numeroase premii, printre care: Premiul I la Festivalul de la Tismana, Premiul III la Festivalul „Maria Lătărețu” și multe altele, atât în județul Gorj cât și în țară.

Reli este colaborator permanent al Ansamblului Artistic Profesionist Doina Gorjului
Reli este colaborator permanent al Ansamblului Artistic Profesionist Doina Gorjului

R.: Cum se numește cel de-al cincelea album și când a fost lansat?
R.S.: Albumul se numește „Dragii mei din toată țara” și a fost lansat în 2011, pe scena Casei de Cultură din Târgu Jiu, unde a avut loc un spectacol oficial, la care au participat colegi de cântec ai Ansamblului „Doina Gorjului” și am avut prilejul de a cânta în duet cu Maria Ciobanu în cadrul acestui eveniment. Vreau să menționez că au avut și sprijinul autorităților, respectiv al Consiliului Județean Gorj.
R.: Sunt la modă cântecele cu dușmanii. Ai cântece cu dușmani? Dar dușmani?
R.S.: Nu sunt adepta textelor cu dușmani, dar trebuie să recunosc faptul că am imprimat un cântec cu regretatul Marin Ghiocel „Fii omule bun, nu îmi sta în drum!” În ceea ce privesc dușmanii, eu consider că sunt acele persoane care au frustrări ale vieții, întrucât nu reușesc să ajungă unde își doresc, sunt acei oameni care au dorințele neîmplinite. Dacă au asemenea gânduri, e problema lor. Eu vreau să cred că viața este frumoasă, nu am avut și nu am un asemenea sentiment de a dușmăni pe cineva, ci îmi port de grijă doar mie și celor dragi. Menirea mea este să reușesc să ajung la sufletul omului prin cântecele mele, să-i fac să uite de grijile cotidiene și să aduc un strop de bucurie oamenilor.

Reli Sanda: „Dragostea mea pentru cântec pornește de la natură și de la viața satului”
Reli Sanda: „Dragostea mea pentru cântec pornește de la natură și de la viața satului”

R.: Nu toată lumea știe că nu îmbraci cu drag doar costumul popular ci și roba de avocat. Cum reușești să îmbini cele două profesii?
R.S.: Este adevărat. Îmbrățișez cu drag atât cântecul popular cât și latura juridică, în calitate de avocat, cu acceași responsabilitate și devotament. Sunt două profesii libere și frumoase, în care lucrez cu oamenii și mă bucur când pe fața lor se citește mulțumirea.
R.: Pe lângă albumul la care lucrezi acum, ce planuri de viitor mai ai?
R.S.: În primul rând îmi doresc să fiu sănătoasă, să bucur oamenii cu cântecele mele și să-mi aud vorbe numai de bine. Să-mi păstrez echilibrul și să realizez cât mai multe albume discografice, pe placul oamenilor.