Unde nu-i cap……

De câteva zile, unii confrați din presa locală au găsit ”explicația” înmulțirii accidentelor pe tronsonul rutier Tg-Jiu-Filiași, capetele de pod ar fi vinovate că nu se dau la o parte din calea conducătorilor auto care nu văd drumul. Explicația nu aparține vreunui comic vestit al ecranului ci chiar unui agent care are niscaiva treburi rutiere și cică a mai fost și șef odinioară. Nimic despre faptul că în timpul zilei ai 3-4 echipaje rutiere pe acest traseu, prin ”boscheți” sau cu funcționare din mers, iar noaptea …mașinile de control lipsesc cu desăvârșire. Suntem iar ca în primii ani după 1990 când, potrivit unor minți la fel de luminate, am tăiat pluțile de pe marginea DN-urilor pe motiv că se lovesc șoferii de acestea. Și de atunci, în fiecare iarnă drumurile se troienesc la fiecare vânticel,  cu probleme dintre cele mai mari pentru cei care vor să le folosească. Pentru că așa e pe la noi, tratăm efectul și nu cauza unui fenomen!

În afară de lamentări și de explicații de genul de mai sus care l-ar face să pălească de invidie și pe celebrul Garcea, nu am auzit nimic în ultimele zile. Drumul cu pricina a devenit o capcană după ce a fost reabilitat și este un adevărat calvar pentru conducătorii auto. Pe o distanță de circa 70 km, în condițiile respectării tuturor regulilor de circulație, se face peste o oră și jumătate, de aici nervozitatea excesivă a conducătorilor auto și tendința de a apăsa pe acelerator când ieși din raza radarului. Cum noaptea e o circulație mult redusă și nu sunt șanse ca ”organul” să se remarce, controalele lipsesc și apar dramele rutiere. Desigur, la critici toată lumea se pricepe, dar practica ne omoară!

Cea mai rapidă soluție ar fi ca drumul recent modernizat să fie dotat cu camere radar fixe care să funcționeze non-stop, ar fi stopate și abuzurile și toată lumea ar conduce prudent, iar polițiștii să se afle la datorie pe toate schimburile. O a doua măsură, montarea unor panouri de avertizare a șoferilor imprudenți. O a treia, delimitarea carosabilului să se facă cu acele marcaje acustice care să-i avertizeze pe cei care ies de pe drum. Și nu în ultimul rând, un aspect neglijat total de rutieriștii gorjeni, opriri în trafic pentru consiliere pe această temă.

Iar pentru cei care vor o circulație decentă pe drumurile Gorjului, adică nu trei ore pe drumul Tg-Jiu-Craiova? Un sfat prietenesc, mergeți în alt județ unde se circulă mai bine și numărul de accidente este mai redus!

One Comment on “Unde nu-i cap……”

  1. Corect stimate domn!Acele pluti de pe marginea drumurilor nationale,judetene si europene au fost taiate in perioada 1993-2ooo si tranferate la gatere recent montate in aproprierea drumului european…in trunchiul lor era ascunsa teava in care se infigea coada de la steagul partidului…a fost mare prapad in randul panzelor de taiere din cadrul oscilant al gaterului…

Comments are closed.