Un scandal care nu se mai sfârșește

O  vorbă  din bătrâni spune că unde este minte multă, există și alte lucruri, eufemistic vorbind. Cam așa ar sta lucrurile la singura universitate de stat din Târgu-Jiu, acolo unde o ținem tot într-un scandal, un război mediatic  care poate lăsa urme foarte adânci. Încă odată, nu mi-am propus  să iau apărarea nici uneia dintre tabere, dar fiind un oraș mic îi cunosc pe protagoniști. Despre unii dintre ei pot și eu să mă întreb, la fel cum o fac și alți gorjeni, că prin alte locuri nu bate UCB-ul, cum au ajuns respectivii cu titulatura de ”prof. univ. dr.” și uneori la vârste destul de fragede. Iertată să-mi fie ignoranța, dar nu am auzit ca la Târgu-Jiu să se fi descoperit lucruri epocale și nici ca respectivele cadre didactice să beneficieze de o recunoaștere deosebită în centrele mari universitare. Dar se pare că tocmai aici e problema…
Unii au prea mult timp să se țină de orice altceva decât de munca universitară, cu tot ce presupune ea. Sau aceasta nu-i solicită mai deloc și îi găsim în presă, pe bloguri și pe forumuri, de prea multe ori cu inepții care arată că au creierul odihnit? Încă odată, nu am auzit ca de la Inginerie, Finanțe sau Drept, ca să vorbesc de facultățile care au dat totuși absolvenți merituoși, universitarii să ne ofere ceva concludent. Să ne arate că la Târgu-Jiu merită să băgăm bani într-o universitate care ne oferă în ultima vreme doar scandal, din nefericire.
Nu o să discut acum cum ne-am pricopsit cu o Lege a Educației din care se aplică la acest moment doar puține articole, cred că dacă nu erau rectori Andrei Marga, Ecaterina Andronescu și Adrian Gorun nici nu am fi avut-o, printre care și retroactivitatea care contrazice normele de Drept elementare, ci despre războiul creat în universități pentru că mai sunt probleme și pe la alții. Doar la Târgu-Jiu am văzut însă  ideea, pe care eu o consider jenantă, de a candida pentru a câștiga prin neprezentarea adversarului și nu prin meritele mele. Adică nu contează cât de bun sunt eu sau ce las în urmă, trebuie să mă votați că celălalt nu trebuie să candideze. Și apropo colegi de cancelarie, doar eu știu ce e bine pentru voi și pentru instituția respectivă!
Până la urmă, o altă vorbă românească spune că fiecare pasăre pe limba ei piere, ar trebui să ne gândim la ce urmează în viitor. Se rostesc acum niște nume care ar putea candida pentru funcția de rector, nu am prea auzit de unele decât din alte scandaluri de partid sau comerciale. E normal așa ceva? Ne permitem să rămânem fără universitate pentru că universitarii de la Târgu-Jiu, așa cum sunt ei, au prea multe orgolii? Din fericire nu am legături cu UCB-ul ca să fiu acuzat că sunt partizan, iar părerea mea despre unele lucruri care se întâmplă în această instituție este extrem de proastă, așa că o schimbare poate e benefică. Însă de aici și până a distruge o instituție, e doar un pas. Cei care se știu cu musca pe căciulă să se abțină să-l facă!