Un consilier local din Turcineşti, producător agricol de flori

Se spune că nu trebuie să te mulţumeşti cu o singură opţiune. Acesta e motivul pentru care un ingineri care lucrează la ARTEGO şi este şi consilier local, şi-a găsit o a treia slujbă, aceea de floricultor. De doi ani încoace, acesta şi-a înjghebat acasă o seră de flori cu câteva mii de exemplare, iar acum se pregăteşte să construiască a doua seră.

Inginerul Marin Ciobanu, floricultor la schimbul II

Marin Ciobanu lucrează de ani buni la ARTEGO, ca inginer- şef de secţie, e ales local, iar de doi ani încoace se ocupă şi cu plantarea florilor. El spune că această activitate a devenit o pasiune pe parcurs, pentru că ideea nu-i aparţine: „M-am apucat să plantez flori la îndemnul domnului director general Viorel David. Dumnealui, în discuţiile pe care le avem, ne îndeamnă mereu să ne apucăm de ceva, iar cum eu stau la curte, la Turcineşti, foarte aproape de Târgu Jiu, mi-a dat ideea să fac o seră de flori, pentru că am şi locaţia necesară şi posibilitatea unei pieţe de desfacere.”

Reconversie profesională
Marin a strâns material refolosibil pentru seră, care l-a costat 15.000 de lei, a căutat pe internet cele mai avantajoase oferte de răsaduri, pe care a cheltuit 6.000 de lei, cu tot cu pământul special pentru flori, insecticide şi alte materiale necesare, după care s-a pus pe treabă. N-a angajat oameni, ci a avut sprijinul celor din casă, chiar dacă nici ceilalţi membrii ai familiei nu sunt agricultori de meserie: „M-au ajutat toţi: soţia, fata- care lucrează ca asistent manager tot la ARTEGO ca şi mine şi băiatul- care e jurist la Camera de Comerţ şi Industrie. Şi cu toţii suntem mândri de ceea ce am reuşit să realizăm. Până şi nepoţii sunt încântaţi. Unul dintre ei are doi ani şi jumătate şi am murit de drag când mi-a spus: tataie, asta e sera mea.”

Specializare, din mers
Marin Ciobanu a învăţat secretele floriculturii din mers. El a cumpărat reviste de specialitate, a colaborat cu cei mai buni furnizori din ţară, iar acum are câteva mii de flori pe care le îngrijeşte. Au început şi comenzile, chiar dacă cu desfacerea treaba merge mai greu, pentru început. Şansele de creare a unei pieţe de desfacere pe măsura producţiei sunt, însă, foarte mari, pentru că preţurile practicate sunt cu 30% sub preţul pieţei. Mai mult, atunci când comanda e mare, acestea pot coborî chiar până la 50%.

Dezvoltare
Activitatea de producţie a consilierului local din Turcineşti a fost înfiinţată fără finanţări nerambursabile şi fără credite. Iar acum, din banii strânşi din vânzări, acesta a achiziţionat şi 40% din materialele necesare, pentru a construi a doua seră. Acum, când se gândeşte cum a început, parcă nu-i vine să creadă. S-a obişnuit, însă şi constată că a făcut o investiţie de viitor. Cât despre programul său zilnic, acesta s-a adaptat corespunzător. Dimineaţa e inginer, iar când vine acasă mănâncă, se echipează şi trece în seră, unde stă până seara, târziu. A început, însî, să-i placă şi nu regretă nici măcar o secundă că s-a apucat să crească flori.