Ultimele speranţe pentru Sorinaccio…

Ultimul eşec al Pandurilor din Liga lui Mitică l-a determinat pe tehnicianul Sorin Cârţu să facă o scurtă analiză în rândul echipei sale. Chiar dacă spune că elevii săi au multe de recuperat, în afară de puncte, Sorinaccio speră până la capăt în salvarea Pandurilor de la retrogradare.

Sorin Cârţu vrea să dovedească o capacitate de răbdare ieşită din comun pentru elevii săi, deşi rezultatele Pandurilor de până acum nu sunt deloc cele aşteptate.

Că înfrângerea de la Mediaş nu i-a picat deloc bine lui Sorinaccio, asta este cât se poate de evident, cel puţin dacă ne luăm după ultimele declaraţii ale tehnicianului de la Pandurii. Dar atunci când vine vorba despre posibilele explicaţii, Sorin Cârţu încearcă să găsească din ce în ce mai multe. Mai nou, antrenorul craiovean crede că în rândul grupării de fotbal gorjene unii jucători sunt „depăşiţi” de împrejurări pentru că… sunt cam bătrâni! „Pandurii e o echipă care are probleme şi datorită vârstei unor jucători din lot, şi într-un fel, forţat de împrejurări, trebuie să apelezi şi la ei. Sunt o serie de jucători la care apar probleme când joci în acest ritm, sâmbătă, joi şi duminică, adică trei meciuri într-o săptămână sau cât au fost, opt zile.”, crede Cârţu. În încercarea de a găsi cât mai multe răspunsuri după eşecul cu Gaz Metan Mediaş, tehnicianul Pandurilor recunoaşte că planurile sale tactice pentru acest ultim meci nu s-au prea nimerit însă, cu realitatea din teren: „S-au întâmplat şi lucruri neprevăzute la acest meci, pentru că am gândit într-un fel meciul, cu anumite schimbări pentru că ştiam că avem probleme. Am schimbat linia de atac şi am mers pe Stromajer şi Lazic, jucători mai proaspeţi şi cu viteză care, una peste alta, mi-a plăcut cum s-au bătut pentru nişte baloane acolo, au creat nişte probleme şi au ţinut cât de cât acţiunea departe de poarta noastră în anumite momente, sigur cu o anumită eterogenitate pentru că nu au jucat prea mult împreună. Dar gândirea mea era cu intrarea lui Tremonti şi a lui Raskovic după pauză cu mai multă prospeţime şi să schimbăm cât de cât şi sistemul de joc şi să forţăm. Din păcate a intervenit şi accidentarea aceea a lui Stanca şi ne-a dat puţin peste cap pentru că am făcut o schimbare foarte devreme şi în nici un caz nu o luasem în calcul”.

„Ghinionul” lui Cârţu
În afara lui Ghindeanu, căruia Sorinaccio i-a făcut deja „rezervarea” pentru Liga a III-a, antrenorul principal al Pandurilor nu prea mai are nemulţumiri mari vis-a-vis de ultima prestaţie a jucătorilor săi. După ce sesizează „starea precară de spirit a echipei”, Sorin Cârţu invocă şi ghinionul din vestiarul Pandurilor: „Nu am prea mult ce să le reproşez la jucători după meciul de la Mediaş, se bat şi fac ce pot şi ei cu starea lor de antrenament pe care o au. Şi sigur că şi poziţia asta pe care o avem influenţează normal şi starea de spirit a echipei care e din ce în ce mai precară. Au mai rămas opt jocuri şi noi trebuie să facem un anumit număr de puncte care acum sunt şi mai greu de obţinut. Dar cu o atitudine din aceasta cum au avut o bună parte din repriza a doua la meciul cu Mediaşul şi cum au avut la meciul cu Dinamo sau la cel cu Steaua, până la urmă poate vom putea rupe acest şir de ghinioane. Pentru că sunt şi nişte ghinioane şi nişte pedepse aşa. Dumnezeu te încearcă aşa să vezi cum e când ai prea mult şi îţi baţi joc. Aşa se întâmplă pentru că am văzut la noi faze multe pe care le-am văzut la alte echipe şi la mai multe meciuri când rămâne mingea la atacant doar să o bage în poartă. Dar acesta este fotbalul, la noi scapă Raskovic şi portarul iese şi îl loveşte mingea în faţă. Este şi o chestie de noroc, fotbalul înseamnă şi noroc dar este şi ştiinţă multă şi la antrenor şi la jucători în acelaşi timp. Eu am mai spus, 70-80 % este ştiinţă, dar 20 % trebuie să ai şi şansă”.

O altă „şansă” la Urziceni…
Din păcate pentru Sorinaccio and Co, au mai rămas doar 8 runde de disputat din acest sezon, iar şansele salvării de la retrogradarea scad pe zi ce trec. Pentru a sparge totuşi şi „ghinionul” şi a reveni la asentimente mai bune în clasamentul Ligii I, Pandurii vor avea nevoie obligatoriu de victorie în etapa următoare de campionat. Şi de această dată, misiunea Pandurilor va fi extrem de dificilă, având în vedere faptul că trupa lui Cârţu va da piept în deplasare cu nimeni alta decât campioana en-titre a României, Unirea Urziceni. Chiar şi după înfrângerea de la Mediaş, Sorinaccio speră ca Pandurii să se salveze, iar primul obstacol forţat de trecut este cel din compania campioanei: „Nu ştiu ce va fi la Urziceni şi nu pot vorbi acum. În orice caz mai e până atunci, jucăm vineri, băieţi au primit liber luni pentru că i-am ţinut în priză toată săptămâna tot în speranţa că jocul acesta de la Mediaş, foarte important pentru noi, putem să-l tranşăm altfel şi să facem un rezultat pozitiv. Aici mă gândeam şi la un meci nul care ne ţinea în priză în lupta pentru evitarea retrogradării. Dar nu tot timpul se întâmplă ceea ce doreşti. Noi avem şanse în continuare, dar e mai greu acum. Nu am cum să spun în procente, dar important e că mai sunt şanse. Nu pot vorbi de procentaje că fotbalul nu e matematică. Fotbalul e cel mai uşor joc dar să te chema Guardiola şi să-l ai pe Messi în echipă. Am mai spus asta şi s-a văzut că aşa e şi la meciul cu Real.”

Au rămas opt jocuri şi tot mai puţine puncte, dar cred că, dacă o să avem atitudinea din repriza a doua, ne putem salva. Şansele sunt mici, dar o să ne luptăm.
Sorin Cârţu, antrenor Pandurii Tg-Jiu